U trendu

Narodni muzej Srbije danas obeležava 180 godina postojanja

Narodni muzej Srbije danas obeležava 180 godina od kada je ta, najstarija muzejska ustanova, 1844. godine osnovana ukazom tadašnjeg načelnika u Ministarstvu prosvete Jovana Sterije Popovića.

Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković izjavila je za današnje „Novosti“ da će jubilej biti obeležen izložbom „Tela i prostori“, na kojoj će biti prikazana dela Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Ogista Renoara, Pabla Pikasa i brojnih drugih.

Prema njenim rečima, premijerno će javnosti biti predstavljen put umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka.

„Postavka sadrži 96 dela evropskih umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde“, dodala je direktorka Narodnog muzeja.

Borić Brešković je navela da zbirke Muzeja čuvaju više od 400.000 najznačajnijih svedočanstava za poznavanje arheologije i istorije umetnosti, koja predstavljaju razvoj i civilizacijske promene na području današnje Srbije i najbližeg okruženja – od praistorijskih vremena do poznog srednjeg veka.

Dodala je da je Muzej povodom jubileja pripremio koncepte kojima će oživeti kulturno nasleđe i da su se, pošto je koncept stalne postavke u okviru novih muzeoloških interpretacija prevaziđen, odlučili da je aktiviraju tako što će muzejske predmete povezivati na „neočekivane načine“ – prateći naizgled udaljene epohe sa aspekta koncepta, prikrivenih i jasno određenih tema i ne tako uočljivih motiva.

Muzej je, prema njenim rečima, 2023. godine imao više od 170.000 posetilaca, dok je od početka ove godine imao više od 50.000 posetilaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.