Naučnici su odlučili: Ovo je muškarac sa najlepšim licem na svetu (foto)

Njegove brojne obožavateljke su to već znale, ali sad je dokazala i nauka: Robert Patinson proglašen je muškarcem s najlepšim licem na svetu.

Britanski hirurg dr. Džulian da Silva osmislio je način da izračuna koliko je nečije lice savršeno na osnovu mera njegovih usana, brade, očiju i drugih karakteristika. Pokazalo se da Patinson ima rezultat koji je najbliži savršenom obliku, čak 92,15 posto.

– Našao se među pet savršenih u skoro svim kategorijama merenja jer je sve na njegovom licu klasičnog oblika. Jedina kategorija u kojoj je postigao nešto manji rezultat bio je oblik usana koje su kod njega nešto tanje i ravnije – ispričao je De Silva.

Na drugom se mestu našao glumac Henri Kavil, zvezda serije “Veštac”, s 91,64 posto, a na trećem Bredli Kuper, koji je imao rezultat od 91,08 posto.

Slavni lepotan Bred Pit zauzeo je četvrto mesto s rezultatom od 90,51 posto, a Džordž Kluni se s 89,91 posto našao na petom mestu.

De Silva se u svom istraživanju koristio formulom “Greek Golden Ratio of Beauty Phi”, poznatom kao zlatna sredina ili zlatni presek, za koju se još od antičkih vremena veruje da čuva formulu savršenstva.

Nju je koristio i Leonardo Da Vinči dok je crtao Vitruvijevog čoveka, crtež koji prikazuje savršeno muško telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.