Nominacije za Oskara 2008.

Počeo je mesec neizvesnosti – stigle su nominacije za najvažnije i najprestižnije filmske nagrade. Neizvesnost je ove godine veća jer je održavanje 80. ceremonije dodele nagrade Oskar još uvek pod znakom pitanja zbog štrajka udruženja scenarista.
Film „Nema zemlje za starce“ („No Country for Old Men“) braće Koen (Ethan & Joel Cohen) poneo je najveći broj nominacija za prestižnu nagradu Akademije – čak osam. Priča o šerifu koji juri brutalnog ubicu po zapadnom Teksasu dobila je nominacije u najvažnijim kategorijama – najbolji film i režiser, ali i najbolja sporedna muška uloga za španskog glumca Havijera Bardema (Javier Bardem).
Film „Biće krvi“ Pola Tomasa Andersona (Paul Thomas Anderson), koji govori o usponu naftnog tajkuna, dobio je nominacije za najbolji film i režiju, kao i za najbolju mušku ulogu, za koju je nominovan Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis). Drama „Majkl Klejton“ („Michael Clayton“) osvojila je sedam nominacija za Oskara, među kojima su one za najbolji film, najbolju režiju – Toni Gilroj (Tony Gilroy), najbolju mušku ulogu – Džordž Kluni (George Clooney), najbolju sporednu mušku ulogu – Tom Vilkinson (Tom Wilkinson) i najbolju sporednu žensku ulogu – Tilda Svinton (Tilda Swinton).
Britanska drama „Pokajanje“ („Atonement“) dobila je nominacije za najbolji film i najbolju sporednu žensku ulogu – Soars Ronan (Saoirse Ronan). Peti nominovani za Oskara u kategoriji najbolji film je „Juno“. On govori o trudnoj tinejdžerki koja traži usvojitelje za svoju bebu.
Ovogodišnja iznenađenja predstavljaju nominacije za režisera filma „Juno“ – Džejsona Rajtmana (Jason Reitman), i glumca Tomija Li Džounsa (Tommy Lee Jones) za malo pominjani film „U dolini Ila“ („In the Valley of Elah“). Dvoje 83-godišnjaka – Rubi Di (Ruby Dee) i Hal Holbrok (Hal Holbrook), dobili su nominaciju za najbolju žensku, odnosno mušku, sporednu ulogu, i to za filmove „Američki gangster“ („American Gangster“) i „Into the Wild“.
Glumica Kejt Blanšet (Cate Blanchett) nominovana je za Oskara u dve kategorije – za najbolju žensku ulogu u filmu „Elizabeta: zlatno doba“ („Elizabeth: The Golden Age“) i za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu „I’m Not There“.
Uskoro čitajte više o nominacijama za Oskara i o tome koliko se lista nominovanih slaže s našim predviđanjima iz septembra prošle godine.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.