U trendu

Održana manifestacija 'Pesničke vatre Zlatiborske'

Ovogodišnji dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je Selimir Radulović, koji je nagradu primio na istoimenoj manifestaciji u Kulturnom centru Zlatibor, koja je ove godine bila posvećena 130. godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog, objavila je danas Opština Čajetina.Manifestacija je počela tradicionalni paljenjem vatre na Šumatom brdu i recitovanjem pesama, a o Radulovićevim pesmama govorio je predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, dok su stihove govorili prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Kovačević.

Radulović je podsetio „da je Crnjanski bio pesnik novog svetskog bola, ali i da nije raskidao veze sa tradicijom“.

Stihove Miloša Crnjanskog govorio je glumac Lazar Ristovski, a svojim pesmama publiku su pozdravili učesnici Međunarodnog susreta pisaca Jelena Bujevič iz Ukrajine, Čedomir Vukićević iz Crne Gore i pesnikinje zlatiborskog kraja Mirjana Ranković Luković i Marija Vulović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je istakao da su pozitivnoj slici o Zlatiboru i Čajetini doprinele brojne manifestaciji iz oblasti kulture.

„Kao lokalna samouprava puno ulažemo u kulturu i pritom se trudimo da sve ono što je tradicionalno uklopimo sa onim modernim, da se podsetimo dela naših poznatih i priznatih naučnika i pesnika koji su dali ogroman doprinos da se ne zaboravi naša kultura, vera, istorija i tradicija“, izjavio je Stamatović.

Na manifestaciji je nastupao i dečji hor „Mlađani građani“ sa Zlatibora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar