Olivera Marković (1925-2011)

Otišla u večnost. Olivera Marković, diva beogradskog i srpskog glumišta, sahranjena je 5. jula u Aleji velikana na Novom groblju. Jedna od najvećih srpskih glumica 20. veka ugasila se u 87. godini posle duge i teške bolesti.
Rođena je kao Olivera Đorđević. Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala "pozorišnu grupu" u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica. Za vreme okupacije je s grupom vršnjaka, gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.
Akademiju je upisala 1948. godine i studirala je u klasi Mate Miloševića. Član Beogradskog dramskog pozorišta postala je već 1951. godine. Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postala je 1967. godine. U penziju je zvanično otišla 1989. godine, a poslednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998. u predstavi "Sakati Bili sa Inišmora".
Dobitnica je mnogobrojnih pozorišnih nagrada, među kojima su i specijalna nagrada na Danima komedije, Oktobarska nagrada grada Beograda i Dobričin prsten. Među filmskim nagradama ističu se Srebrna arena i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i "Slavica" za ukupan doprinos razvoju filmske umetnosti.
Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 60 filmova među kojima su "Vlak bez voznog reda", "Kozara", "Put oko sveta", "Nacionalna klasa", "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Moj tata na određeno vreme", "Balkan ekspres", "Već viđeno", "Braća po materi", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija", a u novije vreme "Mali svet", "Pad u raj", "Kordon", "Mrtav ‘ladan" i "Ranjena zemlja". Najšira i malo starija publika pamti je i kao vrsnu pevačicu ruskih romansi i šlagera.
Slavnu glumicu Oliveru Marković na poslednji počinak je, pored sina Gorana Markovića, poznatog filmskog i pozorišnog reditelja, ispratio i veliki broj kolega među kojima su bili Milena Dravić, Voja Brajović, Eva Ras, Tihomir Stanić, Branka Petrić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Mira Banjac, Svetlana Bojković, Mirjana Karanović, reditelji Srđan Karanović i Darko Bajić, Svetozar Cvetković, Nebojša Bradić, Bogdan Diklić, Vesna Trivalić, upravnici Narodnog pozorišta i JDP-a, Božidar Đurović i Branko Cvejić, i mnogi drugi. Posmrtnu besedu slavnoj glumici održala je koleginica Ružica Sokić.
Bila je udata za glumca Radeta Markovića, koji je preminuo u septembru prošle godine. Drugi suprug joj je takođe bio glumac Dušan Bulajić.
Neka joj je večna slava i hvala!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.