Paskaljeviću Gran Pri na filmskom festivalu u Italiji

Srpsko-indijska koprodukcija „Zemlja bogova“ reditelja Gorana Paskaljevića osvojila je najviše priznanje Gran pri za najbolji film i režiju u kategoriji inostranih filmova prikazanih u ovogodišnjoj konkurenciji Medjunarodnog filmskom festivalu u Bariju na jugu Italije, saopšteno je danas.

Žiri sastavljen od 30 gledalaca-filmofila, izabranih posebnim konkursom iz cele Italije, jednoglasno je dodelio nagradu Paskaljevićevom filmu.

Paskaljević je na dodeli nagrade u pozorištu „Petruzeenli“ rekao da mu nagrada mnogo znači zato što dolazi od žirija sastavljenog od sastavljen od vas gledalaca zbog kojih se filmovi i prave.

„Osim ovog visokog priznanja, sa sobom ću u Srbiju poneti i divne utiske iz vašeg grada u kome sam imao prilike da snimam nekoliko scena jednog od mojih prethodnih filmova, ‘Medeni mesec'“, rekao je Paskaljević.

Najavio je da će početkom iduće godine počti snimanje filma pod nazivom ‘Moje ime je Muhamed’, čiji će se jedan deo radnje odigravati u okolini Barija.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Heri Himler za ulogu u američkom filmu Breda Siberlinga „Običan čovek“, a za najboljeg glumca proglašen je Argentinac Leonardo Sbaraglja za ulogu u filmu „Drugi brat“ reditelja Adriana Kaetana.

Ovogodišnji deveti po redu festival okupio je 75.000 gledalaca i brojne goste, medju kojima su bili Klaudija Kardinale, Fani Ardan, Greta Skaki, Djankarlo Djanini, Valerija Bruni-Tedeski, Volker Šlendorf, Žak Peren, Margaret fon Trota, Andrej Končalovski i mnogi drugi italijanski glumci i autori.

Pasklajević, u svom 17. igranom filmu koji ocenjuje kao „svoje najintimnije ostvarenje“, govori o Raulu Negiju koji se posle 40 godina provedenih u Engleskoj vraća u svoje selo, što je uznemirilo njegove stanovnike.

Film je sniman u vrletima Himalaja, a imao je svetsku premijeru na festivalu u Torontu u prestižnoj selekciji „Masters“, u okviru koje se prikazuju nova dela filmskih velikana današnjice, a zahvaljujući američkom gigantu „Amazon“ Paskaljevićevo ostvarenje će gledati publika u više od 140 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.