U trendu

Petnaest filmova u trci za Tijentan nagrade na Pekinškom filmskom festivalu 2024

Ukupno 15 filmova iz celog sveta takmiči se za Tijentan nagrade na 14. Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu (BJIFF) koji traje do 26. aprila.

Festival, koji organizuju Kineska medijska grupa (CMG) i vlada Pekinga, obuhvata skoro 100 događaja za ljubitelje filma, kao što u forumi, turneje i predavanja stručnjaka.

Ceremonija otvaranja, koja je sadržala dvočasovnu galu, održana je juče u Međunarodnom kongresnom i izložbnom centru na jezeru Janći u pekinškom okrugu Huajžou.

Preko 350 filmskih profesionalaca, uključujući sedmočlani žiri za nagrade Tijentan, prošetalo je juče crvenim tepihom, prenosi CMG.

„Film je umetnička veza koja povezuje naša srca“, rekao je Đin Jong, gradonačelnik Pekinga i predsednik organizacionog odbora festivala. „U 2023. godini, kineski filmovi su bili svedoci oporavka“, dodao je.

Predsednik Kineske medijske grupe i predsednik organizacionog odbora festivala Šen Hajsijong izrazio je poštovanje i najbolje želje filmskoj industriji na ceremoniji.

Ministarska kulture Brazila Margaret Menezes obratila se na ceremoniji putem video linka. „Ove godine se obeležava 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Brazila i Kine“, rekla je ona. „Donosimo četiri filma koji prikazuju deo naše kulturne i teritorijalne raznolikosti“, dodala je.

Članovi žirija će izabrati pobednike za 10 nagrada na osnovu njihove dubine, umeća i privlačnosti javnosti. Pobednici će biti proglašeni na svečanom zatvaranju festivala.

Tokom festivala će biti prikazano i 250 visokokvalitetnih filmova u 27 bioskopa u Pekingu, Tjenđinu i Hebeju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.