Pink Panter ponovo napada

Legenda o „Pink Panteru“ počela je 1963. godine originalnim „Pink Panterom“ Blejka Edvardsa s Dejvidom Nivenom u ulozi kradljivca, dok je Piter Selers glumio inspektora Kluzoa. Film je bio planiran kao film Dejvida Nivena, koji je tada bio velika holivudska zvezda. Selers čak nije bio prvi Edvardsov izbor za Kluzoa (bio je to Piter Justinov). Međutim, Selersovo tumačenje lika urnebesno smotanog francuskog detektiva ispostavilo se kao glavni adut filma i on je nastavio da glumi Kluzoa u više popularnih nastavaka.

Više od decenije ovaj omiljeni serijal je mirovao, jer se tražio savršen glumac koji bio uskočio na mesto pokojnog Selersa. Stiv Martin se pokazao kao dobar izbor sa svojom inteligentnom i apsurdnom komikom i stilom koji je podsećao na Selersov. Po rečima reditelja Šona Levija: „Lik Kluzoa je omaž komičarima neme epohe kao što su Čaplin i Kiton. Prema zamisli Blejka Edvardsa i Pitera Selersa, lik je aludirao na nemu komediju, gde je humor bio fizički, a ne verbalni. Stiv Martin je u stanju da to prikaže.“

Levi i Martin su takođe bili usklađeni prilikom izbora drugog izvrsnog komičara – Kevina Klajna, koji glumi Kluzoovog nadmenog šefa Drajfusa. „Kevinova filmografija govori sama za sebe“, kaže Levi o glumcu koji je dobio Oskara za svoju briljantnu ulogu u filmu „Riba zvana Vanda“. „Njegov proces rada je jako različit od Stivovog, ali su njih dvojica bliski prijatelji već 20 godina. Dopalo mu se naše viđenje priče i želeo je da učestvuje. Kevin je imao osećaj za to kada je njegov zadatak da bude smešan, a kada treba da se povuče kako bi Kluzo mogao da bude apsurdan“.

Zenia, koju igra Bijonse, novi je lik u „Pink Panteru“, ali je u serijalu i ranije bilo prelepih i potencijalno prevrtljivih žena koje su, između ostalog, glumile Klaudija Kardinale, Elke Zomer i Dajen Kenon. Najnoviji Panter predstavlja nekoliko originalnih likova. Jedan od njih je Kluzoov poverljivi partner Žilber Ponton; njega glumi poznati francuski glumac Žan Reno, koga ćemo uskoro gledati u filmu „Da Vinčijev kod“.

„Lik Pontona je već postojao kada smo se Stiv i ja uključili u prjekat“, kaže Levi. „Dopala nam se ideja o pravom partneru, nekome ko bi trebalo da bude negativac pošto radi za Drajfusa, ali koji postaje odan Kluzou. Kada sam razgovarao s Renoom u Parizu, bio sam siguran da je on pravi izbor.“ Iako je Ponton nov lik, ima sličnosti između njegovog odnosa s Kluzoom i onog koji je imao batler Kejto u ranijim filmovima, objašnjava Levi.

„Želeli smo da probamo nešto drugačije. Zadržali smo ideju da Kluzo neočekivano napada Pontona, ali nikada ne uspeva da ga udari. Ove borbe se momentano završavaju zato što je Kluzo potpuno nevičan borilačkim veštinama. Njihov odnos je takođe pun prijateljstva. Kada Kluzo padne najniže, jedini koji ostaje uz njega je Ponton.“

Emili Mortimer glumi Drajfusovu sekretaricu Nikol, koja postaje Kluzoov pomagač i tajni obožavalac. Ona kaže da je uživala u snimanju komedije za promenu, jer je ova glumica poznata po ozbiljnim dramskim ulogama u filmovima: „Match Point“, „Dear Frankie“, „Young Adam“ i „Lovely & Amazing“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.