Počinje Kustendorf filmski festival

U ponedeljak, 14. januara, u Drvengradu na Mokroj gori, počinje prvi Kustendorf filmski festival. Festival počinje neobičnom ceremonijom – sahranom filma „Umri muški 4.0“ na novoformiranom Groblju loših filmova. Tom prilikom nastupiće ansambli „Vrelo“ i „No Smoking Orchestra“, a „posmrtni govor“ održaće gospodin Emir Kusturica, direktor, osnivač i selektor Festivala.
Nakon „sahrane“, publici, studentima i autorima prisutnim na Mokroj gori obratiće se gospodin Nikita Mihalkov, proslavljeni ruski režiser, kome je posvećen poseban Omaž program Festivala, i gospodin Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Republike Srbije.
Organizatori Festivala najavili su sledeće goste: režisere Erana Kolirina, Kristijana Mundjijua, Majkla Ratforda, Fatiha Akina, te glumce Mikija Manojlovića i Rasvana Vasileskua, a tu je i novi gost Festivala – zvezda francuskog filma, glumica Odri Totu, koja će stići na Mokru goru 19. januara i ostati do kraja Festivala. U čast njenog dolaska, u program „Evergrin“, pored najavljenog „Il Postino“, uvršteno je i ostvarenje „Čudesna sudbina Amelije Pulen“ iz 2001. godine, koje ju je proslavilo u celom svetu.
Festival će trajati do 21. januara, a zamišljen je kao nekomercijalna manifestacija posvećena autorskom filmu. Najboljim mladim autorima biće dodeljeno zlatno, srebrno i bronzano jaje. Pored retrospektive filmova Nikite Mihalkova i Andreja Tarkovskog, u okviru Festivala pripremljen je i specijalan program – Savremene autorske tendencije, u kojem će biti prikazani filmovi kao što su „Irina Palm“, „Zavet“ i „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“.
Kustendorf filmski festival finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture s četiri miliona dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.