U trendu

Retrospektivna izložba „Intimno javno“ Vesne Knežević

Retrospektivna izložba „Intimno javno“ Vesne Knežević, koja je organizovana u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, predstavila je umetnicu kojoj je centralna tema tajna poljupca, odnosno tajna dodira dva ljudska bića.

Vesna Knežević objašnjava da je Izložba povezala različite cikluse tokom 40 godina rada, od studentskih dana pa do najnovijih radova koje je predstavila kao neku vrstu paralelnih svetova, povezanih u jednu formu iskazivanja iz ugla ženskog prisustva.

„U vremenu korone sam slike spustila na pod galerije, skinula ih sa zidova i na neki način ih stavila u odnosu na telo posetioca, da se intenzivnije doživi poljubac koji je tretiran na platnima. Da se ne zaborave ti motivi koji su nam kao ljudima jako važni jer oni govore o kontaktu, komunikacijama koje su nešto što najznačajnije vezuje ljudski rod“, rekla je Knežević.

Na izložbi su i radovi velikog formata koji su nastali tokom magistarskih studija, od 1983. do 1985. godine, slikani na brokatima, sa motivima vezanim za filmove i uopšte za kulturu tog vremena.

„Ja sam bila jedna od nosilaca tog vremena. Ti su se radovi ticali i filma, Fasbindera, Kurosave, ili džez klubova, uopšte bluz muzike i raznih drugih stvari koje su bile deo društva u širem smislu, kao što su grafiti u Njujorku ili pojava novog ekspresionizma i nove figuracije u Evropi“, navodi Knežević.

Upravo to novo vreme se vidi na njenim crtežima, oni jasno prikazuju spontanost, čulnost, snagu proboja novih tema u celom svetu.

„Jako sam srećna što u ovom jednom prostoru mogu da suočim te radove i pokušam da shvatim koliko su oni zavisili i od vremena koje se dešavalo u socijalnom i političkom smislu, u našem prostoru i šire“, istakla je.

Sam naziv izložbe „Intimno javno“ objedinjuje sve što se desilo za ovih 40 godina, kaže umetnica Vesna Knežević i dodaje da je intimno postalo javno upravo dok je ona odrastala.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar