U trendu

Roman Radeta Radovanovića 'Smeh pod vešalima' knjiga godine u Hrvatskoj

Roman beogradskog novinara Radeta Radovanovića „Smeh pod vešalima“, koji je do sada objavljen u Srbiji, na Kosovu – u dva izdanja, u BiH i Hrvatskoj, proglašen je za knjigu godine 2022/2023. u Hrvatskoj.

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gde su krajem prošle nedelje uručena godišnja priznanja Centra za mir i promociju mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, istaknuto je da taj roman „jasno, gotovo potresno, nameće paralelu: šta treba da znamo o ratu i društvima u ratu, bilo da promišljamo prošle ili gledamo eskalaciju nasilja u drugim aktuelnim ratovima“.

„Možemo se složiti da je rat zlo, ali važno je osvestiti kako različiti motivi, namere i interesi utiču na postavljanje granica između dobra i zla u ratu koje ne dele samo narod nego i inteligenciju, političare, diplomate, mirovne aktiviste, novinare“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Dodaje se da knjiga „unutar opšteg okvira raspada druge Jugoslavije tematizira srpsko–svetski rat“ 1999. godine, kada Srbija „konačno izaziva i prisiljava SAD i NATO na vojnu intervenciju, a istovremeno, dok još traje bombardovanje, Miloševićev režim pokušava dovršiti etničko čišćenje Kosova“.

„Autor je, kao dopisnik Radija Slobodna Evropa, izveštavao o ratu. Trideset godina kasnije napisao je knjigu o tom ratu slažući kockice ličnih saznanja, proživljenog i ponovo promišljenog vlastitog iskustva ratnog dopisnika, uz vremensku distancu koja uključuje autorovu interpretaciju učinaka rata na aktuelnu političku i društvenu zbilju u Srbiji“, stoji u obrazloženju.

Radovanović se „oslanja na podatke o teškim zločinima i opsegu stradanja na Kosovu koji su postali dostupni javnosti zahvaljujući istraživanju ljudskih gubitaka i prikupljanju ličnih priča koje je sproveo Fond za humanitarno pravo ili su se našle tek u optužnicama i suđenju Slobodanu Miloševiću i generalima Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srpske“, navodi žiri.

„Autor pišući knjigu formira i izgovara svoj pogled na rat i na sliku srpskog društva tokom rata, podseća ljude na ono što nisu želeli da znaju o ratu i poziva ih da o tome razmisle. U tome uspeva, knjiga je privukla pažnju šire javnosti. Objavljena je na srpskom, albanskom i hrvatskom jeziku. Ovim priznanjem želimo pokazati da cenimo što je Radovanović, kao odgovoran pojedinac, učinio ono što je mogao. Kako suštinske promene počinju od odgovornog pojedinaca, uvereni smo da će ova knjiga upravo tome dati svoj doprinos“, piše u obrazloženju žirija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar