U trendu

Tajna legendarne pesme „Bijelog dugmeta“: Šta se krije iza stihova “Šta bi dao da si na mom mjestu”

Ogromna popularnost koju je “Bijelo dugme” steklo prvim albumom “Kad bi bio bijelo dugme”, nadograđena je albumom “Šta bi dao da si na mom mjestu” iz 1975. godine, sa kog se omah izdvojla istoimena pesma.

Interesantno je da su pesme nastale u selu Borike, u okolini Rogatice, a da su snimane u Londonu. Muziku i tekstove za sve numere sa albuma napisao je Goran Bregović, izuzev stihova naslovne pesme, koje je napisao slavni pesnik Duško Trifunović.

Pesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” karakteriše balkanskog čoveka. Mentalni sklop, psihološku sliku i sudbinu ljudi našeg podneblja. Zavist, ljubomoru i stav, narodski rečenio “da komšiji crkne krava.” Ne mora nužno biti kritika tog fenomena, ali je definitivno slika istog, piše portal expresstabloid.ba.

Pokojni pesnik jednom prilikom prisetio se kako je pesma nastala.

-Tu je drugi stih mnogo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sedili u “Park” kafani i ja vidim Željka Bebeka kako ide. Željko je sjajan umetnik, uradio je to što je uradio, ali je štos u tome što je on bio mršav, pa neke tanke nogice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore – ma šta se on pravi važan. Ali kad je on ušao u kafanu, odjednom je bilo neko ozarenje i ja shvatim – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao, jer je on rekao da mi je Goran poručio da mu treba neki tekst. Oni su bili na Borikama, gore na Romaniji su pravili onu svoju čuvenu ploču. Ja sam mu to odmah doneo – ispričao je čuveni Duško.

“Šta bi dao da si na mom mjestu” je jedna od mnogih Bregovićevih pesama za koju kažu da je plagijat. Optužuju ga da je “koristio” pesmu “I am the dance od ages,” grupe “Argent.” Ali, i za nju važi ona kultna Bregovićeva izjava: “Je**š pjesmu koja ni na šta ne liči.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.