U trendu

„Troja“ – najgledaniji film u Americi

Proteklog vikenda film „Troja“ („Troy“) potisnuo je triler „Van Helsing“ sa čelne pozicije na top-listi najgledanijih filmova u Americi.

Na manji uspeh filma „Troja“ u Americi od očekivanog sigurno su se odrazile činjenice da on nosi ocenu „R“ i da traje dva sata i 40 minuta. To je tek treće otvaranje jednog filma sa ocenom „R“ (i to ne računajući nastavke) – iza filmova „Stradanje Hristovo“ („The Passion of the Christ“) i „Osam milja“ („8 Mile“).

Nemački režiser Volfgang Petersen (Wolfgang Petersen) oživeo je legendarni Homerov ep „Ilijadu“. Njegov film „Troja“ inspirisan je i Vergilijevom „Eneidom“.

Film govori o krvavom ratu između Grka i Trojanaca koji se odigrao pre 3.000 godina. Razlog za sukob je lepota spartanske kraljice Jelene, koju je oteo Paris, princ Troje. Između spektakularnih bitaka i scena borbe, film se bavi pitanjima ljubavi, časti i brutalnosti rata.

Film je sniman u Londonu, Meksiku i delom na Malti, a koštao je 200 miliona dolara. Glavne uloge poverene su internacionalnoj ekipi glumaca: Bredu Pitu (Brad Pitt; Ahil), Eriku Bani (Eric Bana; Hektor), Orlandu Blumu (Orlando Bloom; Paris), Brajanu Koksu (Brian Cox; Agamemnon), Piteru O“Tulu (Peter O“Toole, Prijam), Brendanu Glisonu (Brendan Gleeson; Menelaj) i nemačkoj glumici Dion Kruger (Diane Kruger; Jelena).

Film „Van Helsing“, u kome Hju Džekman (Hugh Jackman) igra ubicu vampira, pao je na drugo mesto liste. On je za deset dana prikazivanja zaradio 85 miliona dolara.

Radnja trilera „Van Helsing“ odvija se oko ubice vampira i transilvanijske lepotice koju igra Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale). Zgodno je pomenuti da se u filmu mogu videti razna čudovišta, uključujući Frankenštajna, Drakulu i vukodlaka. Film je režirao Stiven Somers (Stephen Sommers), poznat po filmovima iz serijala „Mumija“ („Mummy“).

Proteklog vikenda debitovala je i komedija „Breakin“ All the Rules“. U ovoj urbanoj romantičnoj komediji glavna uloga poverena je Džejmiju Foksu (Jamie Foxx). Film se našao na četvrtom mestu liste.

Film „Troja“ počeo je da se prikazuje u 40 zemalja prošle nedelje, između ostalih i kod nas.

Ovako izgleda top-lista najbolje kotiranih filmova po zaradama na američkim blagajnama za treći vikend maja:

  1. „Troja“ („Troy“)
  2. „Van Helsing“
  3. „Mean Girls“
  4. „Breakin“ All The Rules“
  5. „Man on Fire“
  6. „13 Going on 30“
  7. „New York Minute“
  8. „Laws of Attraction“
  9. „Kill Bill – Vol. 2“
  10. „Godsend“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.