U trendu

U Beogradu večeras otvoren 52. FEST

Medjunarodni filmski festival (FEST), 52. po redu, otvoren je večeras u Beogradu, a do 3. marta biće prikazano više od 100 filmova.

Slogan ovogodišnjeg izdanja je „Idi i gledaj“, a dolazi iz istoimenog fima reditelja Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina (1985.) prošlog veka.

Uoči otvaranja, „crvenim tepihom“ prošetali su glumci i reditelji a nagrada „Beogradski pobednik“ za doprinos filmskoj umetnosti uručena je reditelju Želimir Žilniku, preneli su beogradski mediji.

Na otvaranju će biti prikazan film „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna i kratki film „Još jedan dan“, inače rediteljski prvenac Radivoja Bukvića.

Na ovogodišnjem FEST biće 108 filmova koji će, po ranijim najavama organizatora, imati ukupno 505 projekcija u osam bioskopskih dvorana.

Biće prikazani i filmovi koje publika može videti samo na FEST-u a medju kojima su i „Samsara“, španskog reditelja Luisa Patinja i film „Sidoni u Japanu“, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.

Tu je i film Godfrija Ređoa „Bilo jednom u vremenu“, drama Lisandra Alonsoa „Eureka“ sa Vigo Mortensenom i Kiarom Mastrojani u glavnim ulogama.

Pionir tibetanskog novog talasa Pema Ceden dolazi sa dramom „Snežni leopard“ a biće prikazana i drama „Ovde“ belgijskog reditelja Basa Devosa.

Francuska rediteljka i scenaristkinja Katrin Breja poznata po provokativnim flmovima koji istražuju seksualnost, odnose i porodične sukobe predstavlja se dramom „Prošlo leto“.

Biće prikazana film „Moja mala noćna tajna“ ruske rediteljke Natalije Meščaninove, kao i danska drama „Tihi trag“ rediteljke Malene Čoi poreklom iz Južne Koreje.

Tu je i film „Moje leto sa ajkulom“ italijanskog reditelja Davida Đentilea.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar