U trendu

U ponedeljak otvaranje izložbe Evropsko žensko sećanje i predstavljanje murala

U EU Info centru u Beogradu u ponedeljak, 27. novembra, biće otvorena izložba „REWOMEN – Evropsko žensko sećanje“, uz predstavljanje murala strit-umetnice Jane Danilović povodom početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

EU Info centar je saopštio da će na otvaranju izložbe u 18 sati u Kralja Milana 7 govoriti zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, umetnica Jana Danilović i projektni menadžer Deska Kreativne Evrope u Srbiji Bojan Milosavljević, jedan od autora izložbe.

„UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja počinje danas, 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Na žalost, kako se ukazuje, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta, a izložbom se želi „skrenuti pažnja na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima“.

Izložba REWOMEN nastala je u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i 16 partnerskih organizacija iz 10 država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar