U trendu

U prostorijama Zdrave Srbije predstavljena istorijska čitanka 'Srbija i Crna Gora 1804. do 1918.'

U prostorijama stranke Zdrava Srbija u Beogradu večeras je predstavljena Ilustrovana istorijska čitanka „Srbija i Crna Gora 1804. do 1918.“, o kojoj je govorio njen autor Momir Marjanović.

„Drago mi je što mogu na ovaj način, preko ove knjige, mogu slobodno reći pomognem našoj široj javnosti i našem čitalaštvu, a naročito mladim generacijama da vide period od više od 100 godina kako se živelo i radilo u Srbiji iz tog perioda“, rekao je Marjanović.

Na promociji knjige je predstavljena i preporuka Slavenka Terzića uređivačkom odboru, za objavljivanje te knjige, u kojoj se između ostalog navodi da je Marjanović „godinama ulagao veliki trud“ da bi sabrao na jednom mestu jedan deo istorijske građe o kojoj su pisali strani i domaći autori o Srbiji i Crnoj Gori od početka 18. veka do 1918. godine.

„Rukopis koji je priredio Momir Marjanović, pored jednog većeg dela poznatih sadržaja, obuhvatio je manji broj manje poznatih ili sasvim nepoznatih spisa o istorijskim zbivanjima na tom prostoru zapadnog Balkana. Objavljivanjem ovog rukopisa bila bi u znatnoj meri prošrena naša saznanja o jednom istorijskom periodu naše prošlosti. Ono što je nesumnjivo jasno iz ovih priloga to je da je narod Srbije i Crne Gore smatran sastavnim delom srpskog naroda na prostoru jugoistočne Evrope“, naveo je Terzić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar