Uspeo je da se reši poroka ali smrt deteta potpuno ga je slomila

Nikolas Edvard Kejv rođen je u Australiji 22. septembra 1957. kao treće dete u porodici. Njegov stariji brat Tim tada je imao pet godina, Piter tri, a kada je Nik imao dve godine, dobio je i sestru Džuli. Majka mu je radila kao bibliotekarka a otac kao profesor engleske književnosti u školi. Svoju ljubav prema knjigama pokušavao je da prenese na svog najmlađeg sina, a s obzirom na to da ih je majka odgajala u duhu anglikanske crkve, nimalo ne čudi njegova opsednutost religijom.

– Institucionaliziranu religiju shvatam veoma ozbiljno, a verujem da bi i drugi tako trebali da se ponašaju jer ona diktira način na koji se svet okreće. To mi se čini zastrašujuće. Nisam poklonik ni jedne religije niti sam deo neke verske institucije, ali verujem u Boga. Zato me uznemirava kada se njegovo ime iskorišćava za sulude, okrutne ciljeve. Zbog toga osećam potrebu da pišem o svojoj veri i kako je razumem, a inspiriše me Bog – rekao je Nik, koji je kao dečak svake nedelje išao na veronauku, pevao u crkvenom horu u katedrali Vangrati u australijskom gradiću u koji se porodica preselila nedugo nakon njegovog rođenja.

Ipak, njegovo detinjstvo više je obeležilo društvo. Njihove dogodovštine često su bile opasne . U ludorijama mu je parirao prijatelj Edi sa kojim je često popio nekoliko piva, sakrio se u grm i sačmaricom gađao sve što se micalo. Kad im je bilo 12 molili su lokalne taksiste da im kupe alkohol koji bi skrivali u garažu. Kada bi im se ukazala prilika, opijali bi se do povraćanja. Baš u tom periodu Kejv se upoznao sa muzikom Leonarda Koena. Danima su sedili u mraku i slušali njegov album ‘Songs of Love and Hate’ koji im je otkrila Edijeva sestra.

I u školi je Nik nizao sve same probleme, pa su ga 1970. roditelji poslali u privatni internat u Melburnu, gde su se kasnije i sami preselili. Tamo je upoznao Mika Harvija, Trejsi Peu i Fila Kalverta. Sa njima je osnovao bend The Boys Next Door koji su kasnije preimenovali u Tha Birthday Party.

Prekasno je shvatio koliko mu otac znači

– Dobro se sećam kad bi me otac vodio na svoja predavanja. Gledao bih ga i mislio: ‘Nije važno šta ću napraviti sa svojim životom, samo da ne završim kao moj otac’ – rekao je u jednom intervjuu.

Koliko mu je tata zapravo značio shvatio je kao devetnaestogodišnjak kada je u policijskoj stanici, u koju je priveden zbog sitne krađe, saznao da mu je otac poginuo u automobilskoj nesreći.

– Tada sam otišao iz Australije. Dugo nisam osećao ništa, samo sam se isključio. Tamo jednostavno nisam mogao da budem miran. U tom razdoblju za mene je sve bilo zbunjujuće.

Malo pre očeve smrti Nik je upisao studije slikarstva, ali ga je brzo napustio kako bi se posvetio muzici uz koju se navukao na opasan porok – heroin.

S bendom s kojim je izdao tri studijska albuma preselio se u London jer su se zasitili nastupa po Melburnu. U engleskoj prestonici 1980. upoznao je Anitu Lejn, sa kojom je započeo romansu. Ljubav je trajala tri godine, sve dok ona nije htela decu, što Kejvu koji je ‘duboko zagazio’ u drogu, nije bilo ni na kraj pameti.

U tom periodu, raspao mu se bend, zbog čega je pomislio kako je to kraj njegove karijere. Međutim, Mik Harvi ga je nagovorio da osnuje novi bend koji su nazvali imenom iz Knjige psalama – The Bad Seeds. Muzika koju su izvodili bila je manje agresivna i puno mirnija. S druge strane, Kejvovi stihovi i dalje su otkrivali njegovu opsednutost ljubavlju, smrću, religijom i nasiljem, ali su ovaj put bili praćeni gospelom, rokom, bluzom i neopankom.

Godinu dana kasnije, izdali su i svoj prvi album ‘From Her to Eternity’, a tada je u njegov život ušla i nova žena. Dok je živeo u Berlinu, upoznao je novinarku Elizabet Reker s kojom je, doduše, imao samo kratku romansu. Ono što nije uradio za svoju prvu ljubav Anitu, učinio je kasnije za brazilsku stilistkinju Vivijen Karneiro s kojom se preselio u Brazil gdje su 1991. dobili sina Luka. Iako je delovalo da je između njih sve u redu, u stvarnosti nije bilo tako.

O braku nisu razmišljali, a Nik je stalno varao Vivijen. Samo deset dana pre nego što se stilistkinja porodila, Kejv je postao otac svog prvog sina sa Bo Lazenbi. Nazvali su ga Džetro, po jednom od pevačevih omiljenih bendova. S obzirom na to da je dečak živeo s mamom u Australiji, a Nik sa Lukom i Vivijen u Brazilu, muzičar je često pričao kako više emocija gaji prema svom mlađem detetu, zbog čega se kasnije kajao.

– Najviše se kajem što u prvim godinama njegovog života nisam dovoljno viđao Džetroa, ali na sreću, sada imamo sjajan odnos – pričao je pevač.

U međuvremenu, dok je njegova karijera išla uzlaznom putanjom, napisao je svoju prvu knjigu King Ink, dobio prvu filmsku ulogu i napisao prvi filmski scenario, snimao albume, Kejv je sve dublje tonuo u probleme s drogom. Zavisnosti je pokušao da se reši 1988. pošto je bio uhapšen zbog posedovanja opijata, ali bezuspešno.

Traume iz tog perioda je elaborirao na albumu Tender Pray, tačnije pesmom The Mercy Seat koju je posle obradio njegov voljeni Džoni Keš neposredno pre svoje smrti. Kejvu nije uspela da pomogne ni njegova velika ljubav, pevačica P. J. Harvi.

– Nisam je viđao u studiju. hvala Bogu. Ona je snimala svoje pesme u drugom prostoru, na drugoj strani sveta. Izgradili smo veliku ogradu između sebe.

Takvim stavom naslutio je bio kraj njihove veze. Sa njom je sarađivao na svom najuspešnijem albumu Murder Ballads, koji je prodan u milionskom tiražu, najviše zbog pesme Where the Wild Roses Grow koju je otpevao sa Kajli Minog, čija je karijera tim hitom krenula uzlaznom putanjom.

Nakon P. J. Harvi, upoznao je englesku lepoticu crne kose i zelenih očiju, Suzi Bik koja mu je napokon pomogla da se sredi, iako on na to kaže: – Voleo bih da mogu da kažem da me je Suzi zaustavila, ali prava istina je da ti niko ne može pomoći ako ti to sam ne želiš.

Kada je prvi put ugledao Suzi u jednom londonskom muzeju, ostavila ga je bez daha.

– Zaljubio sam se na prvi pogled. Pomislio sam da je najlepša žena koju sam ikada video. Tako je i danas. Ona mi u svakom trenutku izgleda sjajno. Sa njom mi se dogodilo nešto predivno i drugačije. Pronašao sam pravu osobu, nekog ko zaista uživa sa mnom. Ona misli da sam sjajan i voli me onakvog kakav jesam.

Venčali su se 1999., a godinu dana kasnije dobili su i blizance Artura i Erla koji su krenuli očevim stopama – Artur je svirao bubnjeve, a Erl obožava gitaru.

Upoznavši svoju pravu ljubav, Kejv je sredio život – ne konzumira narkotike, ne puši i ne pije. Ipak, ono što se dogodilo pre dve godine, potpuno je slomilo Nika. Naime, njegov petnaestogodišnji sin Artur u Brajtonu u Engleskoj pao je sa oštrih stena u provaliju. Istraga je pokazala da je pre toga uzeo LSD.

– Arture, puno te volim. Bilo mi je zadovoljstvo da se družim s tobom, nikada te neću zaboraviti. Brata kao ti mogao sam samo da poželim – napisao je Erl.

Iako je mislio kako se neće vratiti muzici, Kejv je ubrzo izbacio novi album. Ove je godine po prvi put progovorio o boli koju još uvek proživljava.

– Pokušavam da nađem utehu. Čitam knjige u kojima piše da moram da pronađem snagu jer moj Artur i dalje živi u mom srcu. Da, on jeste u mom srcu, ali on ne živi, njega nema i to je bolno – rekao je Kejv, a prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.