U trendu

Velika tajna „Vrućeg vetra“: Likovi Šurde i Firge pisani su za ove glumce

Serija koja je ušla u istoriju jugoslovenske kinematografije „Vruć vetar“ kao i svako ostvarenje ima neke svoje tajne. Iako je snimljena davne 1979, manje poznati detalji predočeni su javnosti tek skoro.

Sam autor Siniša Pavić otkrio je da ni Smokijev ni Čkaljin lik nije bio napravljen za njih. Uloga koja je proslavila poznatog glumca uopšte nije bila namenjena njemu. Ipak, sudbina se i ovaj put poigrala, te je poznatog glumca vinula u zvezde.

– Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, da je Firgu Bata Stojković, ali je izabran Čkalja, što je sasvim dovoljno za esejističke rasprave o trci za glavne role u ‘Vrućem vetru’.  Samo je Bora Todorović bio siguran, stvarajući jednu od najboljih epizodnih uloga ikada odigranih – istakao je Pavić jednom prilikom.

Miodrag Petrović Čkalja je 1989. zapisao: “Neko mi je jednom rekao: Čkalju je izmislila sirotinja. U pravu je, svi smo mi sirotinja, a sirotinja nije sramota. To je jedna lepa, pomalo tužna, narodna reč koju nerado i teško izgovaramo”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar