U trendu

Zavod: Sarkofazi otkriveni kod Doma Narodne Skupštine Srbije biće izmešteni u Muzej grada Beograda

Tokom arheološkog istraživanja kod Doma Narodne Skupštine u Beogradu,  gde je najavljena izgradnja garaže, arheolozi Muzeja Grada Beograda okrili su antički sloj koji sadrži ostatke dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Ovi nalazi pod nekadašnjim parkom na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum, zbog čega je Zavod osnovao Komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza.

Komisije je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom iz perioda 2-3. vek, predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu.

Zato je Zavod propisao mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Grobovi i sarkofazi iz perioda 3 – 4. veka biće trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Deo rimskog akvadukta će biti izmešten i na odgovarajući način „odložen na adekvatno mesto“ do završetaka radova.

Posle izgradnje podzemne garaže nepokretna kulturna dobra biće prezentovana na „parkovskoj površini koji će biti iznad garaže“.

Ovo će biti prvi put da na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma, budu prezentovani ostaci rimskog akvadukta na „način na koji su takvi nalazi već prezentovani u metropolama sveta“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar