Završen 21. filmski festival u Herceg Novom

Na 21. filmskom festivalu „HercegFestu“ najviša nagrada – Zlatna mimoza, pripala je filmu „Armin“ hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića. Film „Odbačen“ dobitnik je Srebrne mimoze, a „Klopka“ Bronzane mimoze na Hercegnovskom filmskom festivalu, koji je trajao od 1. do 5. avgusta. Prva nagrada uručena je Sviličiću, koji je dobio i novčanu nagradu od 5.000 evra. On je proglašen i za najboljeg reditelja od strane žirija kritike FIPRESCI.
Druga nagrada – Srebrna mimoza Hercegnovskog filmskog festivala, uručena je beogradskom reditelju i scenaristi Milošu Radivojeviću na svečanoj ceremoniji na Kanli kuli. U obrazloženju tročlanog žirija koji su činili režiseri Branko Baletić, Goran Marković i Jan Cvitkovič navodi se da se „nagrada uručuje poznatom režiseru zbog autorske doslednosti i rediteljske hrabrosti“.
U ovoj potresnoj priči o čoveku u kasnim četrdesetim godinama u sredini koja gubi identitet poput njega igra impozantna glumačka ekipa: Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Ljiljana Međeši, Renata Ulmanski, Ana Maljević, Milica Spasojević, Snežana Nikšić, Nenad Ćirić, Ana Franić, Tihomir Stanić, Svetislav Goncić, Sonja Vukićević, Vanja Andrić, Miodrag Krstović, Danica Maksimović, Dušanka Stojanović i Nada Vukčević. Beogradska premijera filma „Odbačen“ planirana je za 17. oktobar. Film „Odbačen“ dobitnik je nagrade FIPRESCI na prvom Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu.
Treća nagrada – Bronzana mimoza, pripala je Srdanu Goluboviću, reditelju filma „Klopka“, za, kako se napominje u obrazloženju, „uzbudljivu dramu ostvarenu preciznom rediteljskom interpretacijom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.