U trendu

Završena sanacija klizišta na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država zaustavljeno propadanje arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči gde je najavila izgradnju naučnog centra za istraživanje neolita i centra za posetioce.

Premijerka je lokalitet Belo brdo poosetila sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom i ministarkom kulture Majom Gojković povodom završetka radova na sanaciji klizišta.

Brnabić je istakla da Belo brdo u Vinči čuva blago staro sedam hiljada godina, dodavši da je na današnji dan, pre godinu dana, posle više decenija zaustavljeno propadanje tog arheološkog nalazišta.

Na sajtu Vlade je preneto da je ona rekla da je prvi korak u zaštiti ovog lokaliteta završen zahvaljujući partnerstvu sa SAD i Fondom ambasadora SAD za očuvanje kulturne baštine (AFCP).

„Zaustavili smo propadanje i eroziju nalazišta i sada možemo da budemo spokojni jer se neće ponoviti da deo arheološkog nalazišta ide u Dunav“, navela je Brnabić.

Premijerka je zahvalila timu arhitekata koji je pobedio na konkursu i izradio inspirativno rešenje, i dodala da je sledeći korak izgradnja kolektora i sistema za preradu otpadnih voda da bi se zaštitila reka Bolečica koja je jedna od najzagađenijih na teritoriji Beograda.

„Veliki deo problema ćemo rešiti kolektorom, kako za nalazište, tako i za čitavo naselje Vinča u opštini Grocka, deo problema rešiće se izgradnjom velikog prečišćivača za otpadne vode, a nakon toga će se raditi obaloutvrda i biciklistička staza“, najavila je premijerka.

Po njenim rečima, ptom će uslediti izgradnja naučnog centra za istraživanje neolita i centra za posetioce.

Predsednica Vlade je istakla da će u čitav projekat u naredne tri do četiri godine biti uloženo više od 10 miliona evra, od čega će najmanje 1,5 miliona evra finansirati Grad Beograd, a sve ostalo Vlada Srbije.

Ambasador Hil je istakao da je Ambasada SAD u Srbiji veoma ponosna zbog učestvovanja u projektu sanacije klizišta na tom arheološkom lokalitetu, napomenuvši da posle stabilizacije sledi istraživanje onoga što je u zemljištu.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer Ambasada SAD sarađuje sa naučnicima u Srbiji, arheolozima i ostalima uključenim u projekat sanacije.

Kapitalni projekat „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa platformom Srbija stvara, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejem grada Beograda, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar