Završeni 42. filmski susreti u Nišu

Svečanim uručenjem nagrada u četvrtak uveče na Letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi završeni su 42. filmski susreti, koji su trajali od 25. do 30. avgusta. Glavna nagrada – gran pri „Naisa“ – dodeljena je Nebojši Glogovcu za dve uloge – u filmu „Klopka“ Srdana Golubovića i „Hadersfildu“ Ivana Živkovića.
Nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu dobio je Goran Šušljik za ulogu ostvarenu u filmu „Hadersfild“, dok je „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu otišla u ruke Nataše Ninković za film „Klopka“. Povelje za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Svetozar Cvetković za ulogu u filmu „Odbačen“ Miše Radivojevića i Anica Dobra za film „Klopka“.
Priznanje za epizodnu mušku ulogu poneo je Vojin Ćetković za film „Hadersfild“, a nagrada za žensku epizodnu ulogu otišla je u ruke Milene Vasić-Ražnatović za film „Konji vrani“ Ljubiše Samardžića. Nagrada za najboljeg debitanta na filmu dodeljena je Milanu Vasiću za ulogu ostvarenu u istom filmu. Da podsetimo, na festivalu u Nišu žiri je sačinjen isključivo od glumaca, koji glasovima odlučuju kog će kolegu nagraditi za uloženi trud i talenat. Ove godine žiriju je predsedavala Gorica Popović, a ostali članovi su bili Irfan Mensur i Dubravka Mijatović.
Nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi u domaćem filmu uručena je glumici Miri Stupici. Nagradu joj je uručio prošlogodišnji laureat, glumac Petar Kralj. Da podsetimo: ovo priznanje dodeljuje žiri sastavljen od prethodnih dobitnika.
Među ostalim nagrađenima u Nišu bili su Ljubiša Samardžić („Konji vrani“), Jelisaveta – Seka Sablić („Hadersfild“), Svetozar Cvetković („Odbačen“) i Dušan Janićijević, koji je dobio novoustanovljenu nagradu koja se dodeljuje za šest decenija glumačkog rada.
Na ovogodišnjim Filmskim susretima u zvaničnoj konkurenciji prikazano je devet filmova: „Belle Epoque ili poslednji valcer u Sarajevu“ u režiji Nikole Stojanovića, „Klopka“ Srdana Golubovića, „Optimisti“ Gorana Paskaljevića, „Agi i Ema“ Milutina Petrovića, „Konji vrani“ Ljubiše Samardžića, „Odbačen“ Miloša – Miše Radivojevića, „Promeni me“ Milana Karadžića, „Hadersfild“ Ivana Živkovića, „Hamlet“ Aleksandra Rajkovića. Festival je završen emitovanjem filma van konkurencije – „Crna zora“ Bojana Todorovića i Bojana Ranđelovića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.