Život slavnog glumca je kao scenario za film: U 37. godini saznao da mu je sestra zapravo majka

Desetak godina nakon glumačkog debija u filmu „The cry baby killer“, 1969. je dobio ulogu u filmu „Easy rider“ („Goli u sedlu“). Džordž Hanson kog je igrao u ovom ostvarenju, doneo mu je popularnost, a kasnije se Džek dobro potrudio da njegovo tumačenje buntovnika i asocijalnih likova zapaze i publika i kritičari.

https://www.instagram.com/p/CnG63rOIcix/

Do 2010. i filma „How do you know“ koji je bio njegov oproštaj od glume, osvojio je tri Oskara, za uloge u filmovima „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Dobro da bolje ne može biti“ i „Vreme nežnosti“. Dobitnik je čak šest Zlatnih globusa i četiri nagrade „BAFTA“.

Za nagradu Američke filmske akademije nominovan je čak 12 puta (računajući i njegova tri trijumfa u trci za prestižno priznanje). Brojem nominacija je rekorder u svetskom filmu, pored Meril Strip koju je Akademija nominovala 20 puta, a koja joj je zlatnu statuu uručila tri puta.

Onako kako je umeo, a mnogi se slažu da je to činio na genijalni način, Nikolson je ispisao istoriju svetskog filma. „Dvoboj na Misuriju“, „Poštar uvek zvoni dvaput“, „Dvostruka igra“, „Veštice iz Istvika“, „Isijavanje“, „Kineska četvrt“, „Pet lakih komada“ postigli su ogromne uspehe i postali kultna ostvarenja, u velikoj meri jer je Nikolson igrao u njima.

https://twitter.com/MdeBohun/status/873150244430729217

Istina o njegovoj majci

Dok se 1974. njegova karijera zahuktavala i dok se u bioskopima prikazivao film „Chinatown“ u kojem je on igrao glavnu ulogu, saznala se važna istina o holivudskom glumcu koja je iznenadila sve, a najviše zapanjila Džeka Nikolsona.

U to vreme sve poznatije ime u Holivudu bilo je veoma inspirativno za novinare koji su počeli da istražuju glumčevu životnu priču. Američki magazin „Tajm“ otkrio je da glumčevi roditelji nisu Džon i Etel Mej Nikolson, kako se smatralo, već da je njegova majka zapravo Džun Nikolson, za koju je glumac decenijama verovao da je njegova starija sestra.

„Tajm“ je ubrzo nakon ovog otkrića kontaktirao glumca kako bi ga pitao da li bilo šta zna o ovome. Zapanjeni Džek imao je 37 godina kada je saznao istinu o svom rođenju, a prvi kog je nazvao nakon neočekivane vesti bio je njegov zet, muž njegove druge sestre Loren. Nakon kraćeg vremena oni su Džeku ispričali sve.

Otkrio je tako da se njegova majka Džun Frensis Nikolson bavila plesom i da je maštala o velikoj karijeri. Imala je 18 godina kada je zatrudnela sa oženjenim muškarcem. U početku je identitet Džekovog oca bio nepoznat, a onda su se pojavile glasine da se radi o muzičaru Donaldu Farkilu Rouzu (novinari su „iskopali“ i da se Džun udala za Donalda 1936. godine, ali da je taj brak zbog činjenice da je Rouz već bio oženjen brzo poništen).

Rouz je javno ponudio da se DNK analizom utvrdi da je otac zvezde Džeka Nikolsona, ali ga je dočekao ovakav odgovor Oskarovca: „Otac je onaj ko ti pomaže dok odrastaš, a ne neko ko ima isti genetski kod“.

Iako je odrastao na nesvakidašnji način, Džeku u detinjstvu nije nedostajalo ljubavi i pažnje.

Glumica koja ga je osvojila

Nakon što je istina o njemu isplivala na površinu, Džek je nastavio uspešno sa holivudskom karijerom. Ali je nastavio i da vredno gradi reputaciju velikog zavodnika.

Ženio se „samo“ jednom, a sa prvom i jedinom suprugom, glumicom Sandrom Najt, bio je kratko u braku, od 1962. do 1968. i za to vreme dobio ćerku Dženifer.

Poznate su i njegove veze sa danskom glumicom Vini Holmen sa kojom ima ćerku Hani Holmen, romansa sa Rebekom Brausard, koja mu je podarila ćerku Lorejn i sina Reja, kao i veza sa glumicom Susan Enspeč sa kojom je dobio sina Kejleba Godarda.

Nove detalje njegovog ljubavnog života donela je biografija 2013. Autor knjige Mark Eliot tvrdi u njoj da je Nikolson imao strasnu aferu sa Meril Strip sa kojom je glumio u dva filma „Heartburn“ i „Ironweed“. Kako je napisao, dok je trajalo snimanje snimali film „Ironweed“, poznati glumci su često imali seks u kamp prikolici (u biografiji piše i da je glumac godinama koristio kokain što je potvrdila i Suzan Enspeč).

Ipak, najveća Džekova ljubav bila je i ostala Anđelika Hjuston. Uz glumicu je Džek bio od 1973. do 1989. Rastali su se zbog njegove „opsednutosti zavođenjem drugih žena“. Ali Nikolson nikada nije preboleo 16 godina mlađu Anđeliku u čijem se životu posle smrti supruga Roberta Grejema 2005. nije pojavio drugi muškarac. Kada se pre nekoliko godina Džek Nikolson borio sa depresijom, svojoj ljubavi je poručio: „Vrati mi se, plašim se da umrem sam“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.