„Zlatni kompas“ najgledaniji

Avanturistička fantazija „Zlatni kompas“ („The Golden Compass“) osvanula je na prvom mestu liste najgledanijih filmova ostvarivši ukupnu zaradu od preko 80 miliona dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta tokom premijernog vikenda. Film baziran na prvom romanu trilogije Filipa Pulmana „Njegova mračna tkanja“ okuplja sjajnu glumačku ekipu, koju predvode Nikol Kidman, Danijel Krejg, Sem Eliot, Eva Grin, Ijan Mekelen, Fredi Hajmor, Keti Bejts i Kristin Skot Tomas, dok je glavna uloga devojčice Lajre Belakve, koja kreće na put prožet misterijama, poverena debitantkinji Dakoti Blu Ričards. Režija i scenario povereni su Krisu Vajcu.
Sudeći po uspehu, sasvim je izvesno da će na veliko platno biti pretočene i preostale dve knjige trilogije – „Ćilibarski durbin“ i „Čudotvorni nož“. Radnja filma „Zlatni kompas“ smeštena je u svet u kome veštice vladaju severnim nebom, gde su ledeni medvedi najhrabriji ratnici i gde je svako ljudsko biće povezano s duhom životinje, koji mu je blizak koliko i sopstveno srce. Tim svetom upravlja Magisterium, koji želi kontrolu nad celim čovečanstvom i za koga je najveća pretnja poslednji preostali Zlatni kompas i jedno dete kome je suđeno da ga poseduje.
Domaća premijera ovog filma održaće se danas, 11. decembra, u Centru „Sava“ u 20.30 časova, a od četvrtka, 13. decembra, film će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru.
Ovako izgleda top-lista najbolje kotiranih filmova po zaradama na američkim blagajnama za drugi vikend (7-9.) decembra:

  1. "Zlatni kompas" ("The Golden Compass")
  2. "Začarana" ("Enchanted")
  3. "This Christmas"
  4. "Fred Claus"
  5. "Beovulf" ("Beowulf")
  6. "No Country for Old Men"
  7. "August Rush"
  8. "Hitman"
  9. "Awake"
  10. "Pčelac Beri Medić" ("Bee Movie")

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.