U trendu

Achtung Panzer: Kharkov 1943

Achtung Panzer: Kharkov 1943 je specifična hibridna strategija koja u sebi kombinuje najbolje elemente poslednja dva nastavka Close Combat-a i ranih WWII Combat Mission igara. Strateški i taktički modul igre, to jest 2D i 3D segmenti, povezani su besprekorno, što vam daje priliku da nelinarno iskusite fragmente jedne od najznačajnijih bitaka Drugog svetskog rata. Igra se sastoji od šest istorijskih operacija, mini-segmenata harkovske bitke vođene od 2. februara do 3. marta 1943, u kojoj je Nemačka odnela poslednju veliku pobedu na Istočnom frontu i čiji je ishod stvorio uslove za obračun kod Kurska nekoliko meseci kasnije.
Svaka operacija počinje na strateškoj mapi operativne zone, prošarane sektorima koje morate osvojiti ili odbraniti do isteka kvote poteza koja vam je dodeljena. Tokom svakog poteza imate priliku za strateške manevre jedinicama na raspolaganju (formacijski, u pitanju su kombinovani odredi između voda i čete). Iniciranjem napada na protivnički sektor ili prihvatanjem njegove odbrane u slučaju protivničke ofanzive, igra se prebacuje u RTS mod, gde vam ponovo sledi borba za strateške tačke na terenu. Glavni aduti ove "srži igre" jesu nelinearnost i potpuno odsustvo skripta: teren, snage na raspolaganju, količina municije i goriva kojima raspolažu vaše i protivničke snage zavise od strateškog rasporeda koji ste napravili na 2D mapi, ishoda prethodnih borbi, eventualnog "ušančenja" koje ste dobili ako ste sektor držali nekoliko poteza i drugih faktora, od kojih je najznačajnije prisustvo drugih snaga u okolini.
Jedinice u sektorima koji dodiruju onaj u kom se odvija bitka uključuju se u borbu, što ima zaista krajnje realne posledice. Recimo, igrate kao Rus i oslabljenim pešadijskim vodom branite okolinu sela; Nemac vas napada s jugozapada koristeći pešadiju u oklopnim transporterima i nekoliko lakih tenkova; vaša ušančena jedinica nema municije za jedini protivtenkovski top koji poseduje, ali artiljerijski divizija u pozadini, opskrbljen municijom, nema tih problema. Slična situacija u kojoj se borite na obodu mape, ali u kojoj pored artiljerije u bitku uleće i T-34 tenkovski vod, koji upravo izlazi iz rezervi (a koji protivnik nije uzeo u obzir), dešperatnu odbranu očas pretvara u moćnu kontraofanzivu, priliku da razbijete napadača i probijete front u sledećem potezu.
Svaki potez na strateškoj mapi podrazumeva protok četiri sata in-game vremena, a akcija ne prestaje čak ni kad padne noć. Bitke u mrklom mraku u kojima izviđanje, osluškivanje i postavljanje zaseda postaju imperativ daju igri potpuno novu dimenziju realnosti i uzbuđenja. Olupine vozila iz borbe koja je grmela zonom prethodnog jutra, trejseri koji šaraju zamračeni krajolik, farovi Sd.Kfz.-a, koji tutnji putem pravo u ždrelo vašeg AT-a, iznenadni fleševi svetlećih granata kojim artiljerija osvetljava bojište, bleda mesečina i zavijanje vukova stvaraju osećaj napetosti kojim može da se pohvali minimalan procenat strateških igara. S ratno-tehničke strane, igri nedostaju samo minska polja, sve ostalo je tu.
Iako je gotovo idealna s mehaničke strane, igra pati od jedne ozbiljne koncepcijske nedoslednosti. Četiri operacije iz perspektive Crvene armije i dve u kojima ćete voditi Vermaht predstavljaju veoma mali deo kompletne priče, izdvojen iz glavnog toka bitke u formi najbolje kompilacije nemačkih napada i sovjetske odbrane. Sve obrađene operacije, bez izuzetka, odrađivaćete u slabo naseljenoj stepi u okolini Harkova. Ono čega nema ni od korova jesu bitke u samom jezgru grada, koje su izostavljene iz najmanje dva razloga: ograničenja koje nameće 3D endžin igre i problematičnog karaktera trupa koje su u prvoj fazi bitke izbačene iz grada i koje su ga u finalnoj fazi ponovo osvojile.
Waffen SS, tu užasnu formaciju, niko ne sme da pomene bez obzira na kontekst; nju izostavljaju svi autori WWII pucačina ili lite strategija koji žele da nastupe na nemačkom tržištu. Međutim, izbacivanje SS-a iz hard core strategije koja obrađuje bitku u kojoj je ova grana oružanih snaga Nemačke igrala glavnu ulogu jeste ozbiljan propust. Eliminacijom bitke za sam grad propuštena je šansa za obradu nekoliko najinteresantnijih momenata kompletnog rata na Istočnom frontu, što je zaista velika šteta.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar