U trendu

Aion: The Tower of Eternity (2)

Tok igre karakterističan je po samostalnom (slobodnom) igranju sve do desetog nivoa, kada vam se uz pomoćne klase na glavne četiri klase u igri može pridružiti još jedan lik kojim može upravljati vaš prijatelj. Prvi deo do desetog nivoa može se definisati kao prošireni tutorijal, ali igranje s prijateljem sigurno pruža bolje gameplay iskustvo, jer će vam na raspolaganju biti novi combo sistem za mogućnosti i akcije koji je u najvećoj meri zaslužan za bolji gameplay, posebno kada govorimo o izvršavanju zadataka koji su zahtevniji, ali i zabavniji kada se izvršavaju udvoje. Neke od sposobnosti u Aion-u za takve prilike nisu upotrebljive dok ih i drugi lik ne koristi, jer se u osnovi radi o povezivanju sposobnosti, to jest akcija, koje rezultira iznenađujućim animacijama i vezanim akcijama.
Možemo ih definisati i kao combo akcije i mogu se proširiti na čak četiri aktivirane sposobnosti, što u ovom slučaju sigurno nije malo niti neprimetno, a čak i grupa, to jest jedna kombinacija sposobnosti sama po sebi, može imati jednu ili više dodatnih opcija za kombinaciju, što još više proširuje mogućnosti i efekat. Sve ove povezane sposobnosti određene dodatnim opcijama u svakoj borbi u koju se uključite daju vam implementirane elemente taktike i izbora. Još jedan vid borbe koji je NCSoft ubacio u igru jeste i mogućnost da likovi lete, iako se ova osobina možda mogla i bolje izvesti. Možda je cela stvar još više negativna, jer letenje u Aion-u na neki način predstavlja glavni aspekt gameplay-a i utkan je u samu priču, kao i u skoro sve akcije. Nemogućnost da sa svojim likom letite iznad glavnog grada pravi je propust i u velikoj većini slučajeva ne predstavlja dovoljno snažan moment kakav bi trebalo da bude.
Vrednost Aion-a svakako leži u kvalitetnoj nadogradnji i konstantnom radu NCSoft-a, koji će, nadamo se, uveliko slušati povratne informacije igrača i raditi na još boljem sadržaju. Ne samo kada se radi o popravkama koje su već u startu potrebne nego i u novom sadržaju, sposobnostima, klasama i proširenju same priče. Jasno je, pogotovo MMO igračima, da je u ovom žanru konkurencija prilično jaka i velika, ali sigurno treba napomenuti da Aion u startu igračima pruža više nego dovoljno sadržaja za svoju cenu i svakako predstavlja sigurnu investiciju za MMO igrače. U startu možda ne, ali u vrlo bliskoj budućnosti Aion će definitivno biti odličan, bogat naslov s raznovrsnim i izazovnim gameplay-om.
U svim delovima igre koji se u grafičkom pogledu mogu uporediti s ostalim top MMO naslovima, Aion zaista blista. Počevši od vrlo sređenog interfejsa igre, koji je ne samo privlačan nego i dizajnerski funkcionalan. Modeli likova su na najvišem nivou, uz brojne fenomenalne animacije, a za okolinu planete Atreia imamo samo reči pohvale. Kada već pominjemo animacije, fenomenalna realizacija posebno važi za borbu koja izgleda zapanjujuće i zaista vidljivo opisuje snagu vašeg lika, posebno kada se radi o povezanim napadima i spajanju mogućnosti. Uopšte nije preterano reći da se radi o grafici koja zaslužuje da bude u samom vrhu MMO igara koje su trenutno na tržištu. I muzička podloga je istog kvaliteta i prati priču vrlo efektno, bilo da se radi o standardnom napretku ili ulasku u bitku, kada se ton i ritam menjaju. Zvučni efekti su prepoznatljivi i dobro uklopljeni, kao i nekoliko glasovnih prekidnih scena koje na dobar način dopunjuju priču igre, što se ne viđa često u MMO naslovima.
Novi MMO naslov Aion, sa sigurnošću se može reći, predstavlja odličan primer u kojem bi smeru današnji MMO naslovi trebalo da idu. Iako u igri ipak nećete pronaći neke nove gameplay ideje i mogućnosti koje do sada niste videli u MMO igrama, ono što je NCSoft u igru implementirao dovedeno je skoro do savršenstva, pa sigurno važi pravilo da je bolje imati manje odličnih stvari, nego mnogo nedorečenih mogućnosti. MMO igrači koji su u ovom žanru već duže vreme sigurno će prepoznati kvalitet Aion-a kada se u obzir uzme to da NCSoft još nije ni počeo da radi na novim dodacima i sadržaju, investicija je, kao i kvalitet, zagarantovana.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.