U trendu

ArmA: Armed Assault

Bohemia Interactive nam predstavlja novu vojnu simulaciju modernog ratovanja. Iz naslova se ne bi moglo reći da je ArmA: Armed Assault nastavak igre Operation Flashpoint, ali ona to zaista jeste. Međutim, to je vidljivo na prvi pogled iz prostog razloga što dolazi iz kuhinje istog razvojnog tima, ali zbog pravnih problema sa Codemasters-om, koji je vlasnik imena Operation Flashpoint, to ime nije moglo biti upotrebljeno i za ovu igru.
ArmA: Armed Assault je dostojan naslednik prethodne veoma popularne igre i zaista je dobro odrađen. Scenario vas stavlja na mesto američkog vojnika u Kraljevstvu Sahrani, koji čeka transport kući. Oklopne i vazdušne jedinice su već odavno napustile zemlju i u kraljevstvu su ostale samo pešadijske snage, koje su zajedno s ostalima obučavale lokalnu armiju zbog mogućnosti napada od strane severnog komšije. U poslednjem trenutku to se i događa. U početku, misije su uglavnom odbrambenog karaktera i cilj je da se uspori napredovanje neprijatelja. Prilikom izvršavanja misija na mapi vam se nude i sporedne misije, koje vam olakšavaju glavni zadatak. Većina igre se igra tako što se krećete pešice, ali u određenim misijama dobijate i vozila, pa čak i oklopne transportere i helikoptere. Zajednička osobina ove igre s njenim prethodnikom je i to što nema pokazivača zdravlja, koji vam pokazuje koliko je ostalo do kraja, odnosno na delu je realno ratovanje. AI u igri je veoma dobro odrađen i trebaće vam dosta spretnosti i znanja da izvučete živu glavu.
Jedna od posebnosti ove igre su i ogromne mape, koje prema rečima autora, u jednoj misiji mogu obuhvatiti i 80 kvadratnih kilometara. U toku misije snimanje pozicije je moguće samo preko prethodno snimljene pozicije, pa prilikom snimanja vodite računa da to uradite u trenucima zatišja u borbi, da vam se neko ne bi prikao iza leđa ili da vas neko ne drži na nišanu.
Naravno, nije ovde sve tako dobro urađeno. Nedostaci kao što su nelogično ponašanje vaših saboraca ili greške u igri koja vam ne dozvoljava menjanje ili odustajanje od misije nakon što ste je odabrali neki su od problema koji se javljaju u ovoj igri. Takođe, pored veoma preciznih protivnika, problem će vam zadavati i trava. Prosto, kada zalegnete u nju, ništa ispred sebe nećete videti, dok vaši neprijatelji nemaju tih problema.
Prosečnim igračima ArmA verovatno neće biti toliko zanimljiva kao, recimo, igre tipa Battlefiled, ali dosta dostupnih modova igre i mnoštvo misija sigurno garantuju da ljubitelji klasične pucačine neće pogrešiti ako je nabave.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.