Asterix at the Olympic Games

Čuveni Gal i njegov verni pratilac preselili su se ovom prilikom iz filma u svet računara i kompjuterskih igrica. Veujemo da među vama nema nikoga ko barem nekada u životu nije čuo za Asteriksa i Obeliksa, Gale iz malog sela negde u Francuskoj, koji prkose čuvenim Cezarovim legijama i koji na najneverovatniji način iz međusobnih sukoba uvek izlaze kao pobednici. Ova igra, gde su glavni junaci naši prijatelji iz sveta stripa, zove se Asterix at the Olympic Games i logički se nastavlja na film, koji tek treba da stigne u naše bioskope. Naime, scenario ove igre povezuje strip i film u jednu logičku celinu, kombinujući animaciju i prave glumce, kako bi nam što vernije dočarao svet naših malih prijatelja i njihove avanture u borbi sa „strašnim“ Rimljanima.
Scenario igre bazira se na tome da je zli druid u službi Bruta, Cezarovog sina, nekako uspeo da uz pomoć čarobnog ključa otvori prolaze koji povezuju različite svetove, tako da su se u igri pomešale i našle zajedno na jednom mestu različite verzije istih likova iz sveta stripa, filma i video igrica. Tako ćete u igri sresti lik dobrog druida Getafiksa (poznatijeg kod nas kao Panoramiks ili Aspiriniks), koji je nacrtan kao u stripu, dok je lik Bruta lik glumca koji ga i igra u filmu.
Glavna okosnica igre je priča po kojoj se Levestoriks, Gal iz sela, zaljubljuje u princezu Irinu, a kako bi dobio njenu ruku i oženio se njome, mora da pobedi na Olimpijskim igrama. Glavni rival i njegov protivnik na igrama je niko drugi do Brut, Cezarov sin. Pored njih i naših glavnih junaka, prvi put se u igri pojavljuju i mnogi drugi sporedni likovi iz stripa koji su se dosad ređe pojaljivali i u filmu, čineći tako da igra dobije na zanimljivosti. To nas u potpunosti uvodi u bogati svet likova iz stripa i doprinosi da otkačeni humor iz stripa u potpunosti zaživi i u igrici.
Kroz igru vi vodite Asteriksa i Obeliksa na antičku Olimpijadu, usput igrajući mnogo mini-igara, koje su u potpunosti u funkciji cele priče. Mada sve to na prvi pogled deluje pomalo konfuzno, ipak je veoma interesantno. Pored klasičnih olimpijskih disciplina, kao što su skok udalj, trčanje ili bacanje koplja, ovde su uvedene i neke nove igre, potpuno u fazonu naših likova, kao što su: prebiti što više Rimljana u minutu ili prebaci žabu preko mreže potivniku, što su samo neke od mini-igara koje ćete igati. Sama igra je u stvari istraživačka, urađena kao 3D akcija. Oba junaka kroz igru idu u paru, a vi u igri u svakom trenutku možete izabrati jednog od glavnih junaka i njime upravljati. Oba lika raspolažu istim arsenalom udaraca, a novi udarci se kupuju kacigama, koje su glavna moneta. Pored mini-igara i prebijanja što više legionara, u toku igre srećete se i s problemskim situacijama koje ćete morati da rešite kako biste misiju priveli kraju. Mozgalice su veoma raznovrsne i, što je još bolje, mogu se igrati udvoje.
Sama igra je dizajnirana s mnogo pažnje i uz veliki budžet, što se odrazilo na krajnji proizvod. Igra izgleda kao oživljeni strip. 3D engine s ubačenim glumcima iz filma, nivoi koji su dizajnirani do najsitnijih detalja, kao i živopisna animacija doprinose odličnoj ukupnoj atmosferi igre. Glasovna gluma i muzika su veoma dobro odrađene, tako da u potpunosti doprinose ukupnom dobrom utisku igre i dinamici igranja.
Osim manjih problema, koji se pre svega tiču pomalo konfuzne priče, i manjih problema s upravljanjem kamerom u toku igre, igra Asterix at the Olympic Games je primer kako i igre koje su napravljene kao pratnja filmovima mogu da izgledaju veoma dobro i da ne budu samo puko sredstvo da se zaradi još malo para.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.