U trendu

Batman: Arkham Asylum

Batman: Arkham Asylum je igra iz trećeg lica, a sve vreme svet igre posmatrate iz perspektive iza Betmenovih ramena. Naravno, tu je i čitav arsenal njegovih spravica: Batarang, Batclaw, Explosive gel, grapple gun, hacking device. Kada skočite s velike visine, prisitkom na space možete otvoriti Betmenov plašt i lebdeti, što ne samo da vrlo atraktivno izgleda već omogućava i bešumno približavanje protivnicima koji bezbrižno čavrljaju, nesvesni da im se s leđa iz vazduha približava superheroj obučen u odelo šišmiša.
Scenario igre je sledeći. Džoker je celo ostrvo Arkam, koje u Gotamu služi kao zatvor, stavio pod svoju kontrolu, s idejom da naučnici Young oduzme papire koji su mu potrebni da bi napravio čitavu vojsku mutiranih vojnika, kao što je to hemikalijama ojačani Bane, i da na taj način širi strah i teror po Gotamu. Naravno, Betmenova misija je da spreči Džokera u njegovoj nameri, ali ovaj je vešto isplanirao preuzimanje Arkama i spremio je Betmenu mnogo izazova i zamki.
Između ostalog, Betmen će se sresti sa skoro svim svojim poznatim neprijateljima, kao što su to Bane, Zsasz, Scarecrow, Harley Quinn, Killer Croc, Poison Ivy. S nekima će se, doduše, samo sresti, ali neće doći do sukoba. Činjenica da praktično možete slobodno da se krećete po ostrvu Arkam, koje je prvi put predstavljeno u ovoj igri, da ignorišete glavni zadatak i bavite se zagonetkama (koje je The Riddle postavio duž celog ostrva) ili sakupljate trake koje nam otkrivaju više o svakom Betmenovom neprijatelju doprinosi osećaju slobode. Zahvaljujući pomenutim trakama, fanovi će otkriti ponešto više o popularnim zlikovcima, dok će se oni manje upućeni u čitav serijal obrazovati.
Batman: Arkham Asylum ne zaostaje ni s tehničke strane. Grafika koju pokreće Unreal 3 engine nije preterano zahtevna, a može se reći da je u najmanju ruku zadovoljavajuća. Posebna pažnja data je dizajnu likova, koji fasciniraju svakim svojim detaljem, a zahvaljujući uverljivom okruženju u Arkamu, uživljavanje i osećaj kao da se u svakom trenutku nalazite u Betmenovim čizmama nije nimalo retko.
Neki likovi, kao što je Harley Quinn, doživeli su "redizajn" u igri; naime, Harley Quinn je dobila potpuno novu odeću, za koju se mora reći da je odlična. Glasovna gluma je odlična. Bitno je pomenuti da likovima glasove daju isti glumci kao i u animiranom serijalu, tu su Kevin Konroj (Betmen), Mark Hamil (Džoker) i Arlin Sorkin (Harley Quinn), koji su, valjda zbog činjenice da već u potpunosti poznaju likove kojima daju glasove, odradili jako kvalitetan posao.
Uverljivi likovi, zajedno s kvalitetnom pričom i filmskim scenama, doprinose atmosferi ove igre. Uigrani glumci oživeli su svoje likove na veoma uverljiv način, bolje nego što je to izvedeno u 90% današnjih igara, čija glasovna gluma zvuči smešno i nerealno. Kontrole su veoma jednostavne, nije potrebno puno vremena za navikavanje, a možete prikopčati i gamepad, ali igranje tastaturom i mišem neće predstavljati ni najmanji problem.
U svakom slučaju, igra nudi veći repaly value nego što je to uobičajeno u današnjim igrama. Tu su i Riddle-ove zagonetke, razbacane po celom ostrvu, neko će poželeti da sakupi sve trake koje otkrivaju biografske elemente Betmenovih neprijatelja, a neko će odlučiti da čitavu igru prelazi od početka, na zahtevnijoj težini. Svakom ljubitelju ovog junaka izazov će predstaviti prelaženje na najtežim postavkama igre, s obzirom na to da se na navedenoj težini ne pojavljuju oznake iznad glava neprijatelja, kada ovi krenu da vas napadnu, pa je dosta teže uzvratiti protivnapadom.
Kao što je već rečeno, Batman: Arkham Asylum je igra tokom čijeg razvoja se pazilo na baš svaki detalj, atmosferičan naslov koji vas s neverovatnom lakoćom uvlači u svoj svet. Ovom naslovu, koji ne zaostaje ni po pitanju priče, grafike, muzike, glasovne glume, igranja i repetitivnosti, u stvari je teško naći neke ozbiljnije zamerke. Sitničarima će možda zasmetati što nećete moći da se suočite baš sa svakim Betmenovim neprijateljem koji se pominje u igri, dok će drugi primetiti da je glas glumaca povremeno nepovezan s usnama likova. Ipak, sve su to sitnice koje većini igrača, ako ih i primete, neće smetati. Batman: Arkham Asylum ne samo da sigurno važi za najbolju igru o superheroju već se slobodno može porediti i s nekim od najboljih igračkih naslova u proteklih nekoliko godina.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.