Beowulf

Sledeći uobičajeni tok stvari kada je u pitanju Holivud, paralelno s puštanjem filma Beowulf u bioskope na tržište je puštena i igra s istim imenom i scenarijem koji je prekopirana radnja filma. Nažalost, kao što to obično i biva, i ovde se radi samo o uobičajenom korišćenju trenutka kako bi se kasa producenata što više napunila. Igra i njen kvalitet ovde su u potpuno drugom planu.
Radnja prati scenario filma. U igri ste vi, naravno, Beovulf, koji je pobedio Grendela, krvavog tiranina Danske. Na njegovo mesto dolazi majka, koja je još gora od sina. Ona zavodi Beovulfa, obećavajući mu mesto kralja Danske, a sve s ciljem da se dočepa magičnog roga koji je naš junak dobio za ubistvo Grendela. U toku vaše potrage za magičnim rogom i njegovog povratka u sigurne ruke kako bi se Danska spasla zle sudbine, sukobljavate se sa zaista najneverovatnijim kreaturama koje možete zamisliti. Sve što vam u tom poslu stane na put mora biti ubijeno, od suparničkih klanova, ljudi majmuna, pa do ludih pripadnika kultova. U toku vaše borbe na bojištu se prolivaju litre krvi, koje ima bukvalno na sve strane. Kada sve to spojite s nekim od elemenata veoma dobrih igara za konzolu, krajnji rezultat trebalo bi da bude više nego zadovoljavajući, ali to ovde, nažalost, nije slučaj.
I pored svega prethodno navedenog, ova igra nije postigla svoj cilj; tačnije, omanula je u skoro svim segmentima, bez obzira na veoma dobar scenario. Komande prilagođene konzolama u potpunosti onemogućavaju bilo kakvo smisleno igranje preko tastature. Zatim, sama igra je u potpunosti linearna i sve se svodi na ubijanje protivnika koji nagrću u talasima. Zagonetke su potpuno neinventivne i sve se svodi na ubijanje i samo ubijanje. Pošto ste kralj, prati vas vojska, ali vam ona nije od skoro nikakve pomoći, osim u nekim retkim situacijama. Ovo što igri daje pomalo komičan ton jeste to što vojska svaki vaš dobar potez ili ubijanje protivnika prati ovacijama i oduševljenim komentarima. A sve to upotpunjeno je time da veoma lako izlazite na kraj sa skoro svim protivnicima. Ako ništa drugo, dovoljno je da samo izbegnete udarac; posle toga sledi vaš fatalan napad na protivnika, i sve je gotovo. U stvari, cela borba se svodi na to da vi prvo izbegnete protivnikov udarac, a zatim napadnete – to je to. Ako tome dodamo da izbegavanje protivničkih udaraca zaceljuje vaše rane, onda možete zamisliti koliko je teško savladati svakog protivnika. Nažalost, nimalo izazovno i zanimljivo.
S obzirom na činjenicu da na tržištu PC igara postoji zaista mali broj arkadnih igara, žanra koji je preovlađujući na konzolama, svi oni koji su se unapred poradovali da ćemo dobiti jednu dobru arkadnu igru za PC na kraju su ostali razočarani. I sve se svelo na to da je potencijalni hit upropašten željom da se na brz i lak način zarade pare i iskoristi povoljan trenutak.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.