U trendu

Bioshock 2 (1)

Bioshock 2 je nova igra studija Irrational Games, u kojoj igrač ima ulogu Velikog Tatice, pa dvadesetak sati juri za Malom Sestricom kroz grad pod morem. Zvuči ludo, možda nekome i pomalo prostački, ali zaplet je temeljno razrađen na izvornom Bioshock-u, pa će novim igračima koji se prvi put sreću s igrom mnogo toga biti nejasno. Grad na dnu mora sagradio je Endru Rajan, industrijalac kojem je dozlogrdilo plaćanje poreza, još u četrdesetim godinama prošlog veka. Nastanio ga je svojim istomišljenicima, briljantnim istraživačima, umetnicima i industrijalcima, pa se grad ubrzano razvijao, a nauka grabila velikim koracima, nesputana moralnim restrikcijama.
Neko vreme, čitavu deceniju, Rapturci su živeli na dnu mora srećno, ali otkriće čudesnog morskog krastavca pokrenulo je genetske eksperimente (ekstrakt krastavca omogućio je menjanje strukture DNK), ali i niz nesrećnih događaja koji će dovesti do potopa društva. Ekstrakt se nije mogao uzgajati van ljudskog tela, pa je uzgajan u njemu, u nevoljnim donatorima, a prekasno su otkrivene sitnije nuspojave petljanja po genima: telesne mutacije, demencija i sl. Do tada je većina stanovnika bila fizički zavisna od ekstrakta, ali i naviknuta na blagodati napredne genetike, kao što je telekineza ili pirokineza, o čemu u svojim beleškama govori glavni genetičar, Yi Suchong. Kako je rastao broj žrtava, a društvo pucalo po šavovima, Yi Suchong je osmislio grozomoran i delotvoran način da grad održava zalihe ekstrakta. Iz leševa će ih vaditi devojčice ispranog mozga, a da ih ko od ludaka ne povredi, na njih paze Velike Tatice – odrasli muškarci (takođe ispranog mozga) u ronilačkom oklopu.
Duboko u plavom mraku Atlantskog okeana, negde među ostacima kvarnog društva i bezumnim čudovištima, kriju se i dirljive ljudske priče o odrastanju, snovima, žrtvama i, pa, valjda, pucanju, koje već drugi puta priča Bioshock. Pri tom se služi standardnim narativnim sredstvima igara, poput audio zapisa koje su mnogi stanovnici ostavili pre smrti, a neki hroničari se još mogu sresti kako tumaraju hodnicima Raptura, dugo pošto su ostavili svoju poslednju poruku i pamet. Jedan od takvih je i Gilbert Aleksander, nekada vodeći naučnik grada, koji uputstvima u prethodno snimljenim porukama pomaže igraču da napreduje kroz igru. Na kraju ga moli da mu ispuni jedinu želju i dokrajči ono što je od njega ostalo danas. Ispostavlja se da je to potpuno ludi Aleks Veliki, groteskno biće koje igrača preklinje da mu poštedi život. Kako god odlučio, igra pamti, pa će prema tome izračunati i kraj avanture, slično igrama Fallout ili Mass Effect.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.