Blur (2)

U Blur-u je ponuđeno 70 automobila, što je veoma pohvalno. Pronaći ćete raznovrsne modele, kao što je VW off-road "buba" ili Lotus Elise. Automobili su podeljeni u četiri klase i prema događajima. To znači da ne možete voziti bilo koji otključani auto, nego samo onu klasu koju staza dozvoljava. Ponekad to smeta, jer želite brži automobil, ali u globalu štedi vreme i određuje manje-više protivnike u istoj klasi pa vam na taj način pomaže da na cilj ne stignete baš uvek poslednji.
Ipak, u Blur-u ne napredujete linearno. Neki automobili, primera radi Chervollet Corvette ili Nissan 350-Z, dolaze u različitim varijacijama ili s raznim modifikacijama. U Blur-u zaboravite na "budženje" automobila i na modifikovanje u stilu Need for Speed Underground. U ovoj igri stvari su pojednostavljene i jedino što možete da uradite s automobilima jeste to da odredite modifikacije za poboljšanja ili da promenite boju svog ljubimca.
Svaki automobil označen je karakteristikama kao što su off-road, very grippy (dobro leži) ili very drifty. U Blur-u se najviše ciljalo na strategiju izbora oružja i poboljšanja i, naravno, na veštu vožnju. Ukupno postoji osam poboljšanja; neka od njih su ofanzivna, neka defanzivna. Shunt ispaljuje veliku crvenu kuglu s automatskim ciljanjem. Bolts vam nudi tri ili četiri manje munje koje ispaljujete pravolinijski. Tu su i mine, štitovi i poboljšanje pod nazivom Barge, koje odguruje protivnike nekakvim energetskim poljem. Odlično pojačanje za pobedonosni uzvik: "Get out of my way !"
Tu je i shock, koji ispaljuje munje daleko napred ili iza na stazu kako biste dobili nekoliko vrednih sekundi dok protivnici izbegavaju ta električna polja. Ukoliko vi ili oni uletite u polje, bićete osetno usporeni. Da ne bi bilo dosadno, tu je i nitro, koji daje odličan osećaj brzine. Automobili se mogu uništiti, zato treba paziti na health i powerup pod imenom Repair kako ne bi završili kao hrpa zgnječenog metala. Modifikacije omogućuju ekstra Bolt munje ili jače i izdržljivije štitove.
U Career modu moguće je opremiti samo jednu modifikaciju, dok u multiplejeru možete da stavite tri. Modifikacije zaista mogu da naprave veliku razliku u vašoj strategiji. Poboljšanja tokom trke možete sakupiti tri, i menjati ih zavisno od zdravlja, taktike i gužve koja je ispred ili iza vas. Poboljšanja nisu slučajno nabacana nego su tačno određena i često su bolja poboljšanja teže dostupna. Svako oružje, odnosno power up, možete ispaliti napred ili nazad, a retrovizor na vrhu ekrana uveliko pomaže u defanzivi. Pored toga što možete efikasno da pogodite protivnike iza sebe, retrovizor vam pomaže da u pravom vremenu blokirate protivnički napad svojim oružjem.
Blur koristi licencirane automobile. Možda će se neki začuditi, ali vožnja u Blur-u zahteva preciznost. Ovu igru nikako ne treba stavljati pod simulaciju, ali doza preciznosti i kočnica biće potrebna za savladavanje oštrih krivina, a ni driftovanje nije automatsko nego zahteva dobru veštinu. Svako vozilo ima svoj karakteristični osećaj, pa je primera radi jasno kao dan da off-road vozila imaju prednost na dirt stazama. Ono što nedostaje u ovakvoj igri jeste dragting. Ne postoji nikakva indikacija da ćete praćenjem drugog vozača dobiti ubrzanje.
Na stazi se može sukobiti i do 20 igrača i tada Blur postaje ono što i jeste. Luda arkadna trkačaka igra. Frenetična zabava zagarantovana je uz brzinu, neverovatnu gužvu i veliki broj poboljšanja kojima krčite put do trona. U single player modu, odnosno karijeri, AI protivnici su veoma agresivni i dosta će vas namučiti. Pored toga što je prilično teško pratiti trku i ispunjavati određene zahteve, potrebno je konstantno držati oko na retrovizoru, ali i napred, jer iz oba smera može doći projektil koji će vas izbaciti u najgorem trenutku i zagorčati vam dan.
Zanimljiv dodatak Blur-u je to da u slučaju propalog event-a igra omogućava da odmah birate drugi automobil, bez povratka u glavni meni. Da, dodatak je mali, ali je koristan i više trkačkih igara bi trebalo da ga uvede. Oduvek se znalo da je ljudski protivnik opasniji od kompjutera, a u igri poput Blur-a to i te kako dolazi do izražaja. Online trke su intenzivne, brze i lude, jer se svako iz sve snage bori za poziciju, a projektili lete na sve strane. Zaista, online trke često budu haos, a samo najspretniji će završiti kao pobednici u ciljnoj ravnini. U multiplejeri su dobijanje Fans bodova, otključavanje vozila i nivoi potpuno odvojeni.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.