Call of Duty: Modern Warfare 2

Novi Call of Duty: Modern Warfare 2 počinje onako kako druge igre ili filmovi završavaju – cliffhanger-om. Napeta situacija koja budi interesovanje za igru ovde je pretvorena u istoimenu misiju, negde u snežnim brdima Kazahstana, gde dvojica specijalaca tragaju za važnim delom srušenog satelita. Na početku vise s ivice ledene sante, na kraju beže u ludoj jurnjavi snežnim vozilima, a već u sredini prebace Rambovu normu potamanivši solidnu količinu Rusa, koji su takođe nanjušili satelit.
Upečatljiv početak igre zaštitni je znak serijala Call of Duty. Razlog je želja da se zadive recenzenti koji nemaju vremena za igranje cele igre, a istraživanjem se došlo do podatka da dve trećine igrača ionako nikad ne završe igre koje započnu. Zato igra Call of Duty: Modern Warfare 2 odmah na početku želi da vas zadivi prikazom vojne baze u Avganistanu, modeliranom do najsitnijih detalja, gde igrač pohađa kratku obuku i odmah potom kreće u furioznu akciju na lokacijama od Vašingtona do Gruzije. Već je u prvo poglavlje, od ukupno tri, smeštena jedna od najuzbudljivijih misija, s poterom kroz brazilske favele, kao i ona oko koje se diglo najviše prašine u medijima – No Russian, u kojoj igrač zajedno s teroristima može da masakrira civile na moskovskom aerodromu.
Radnja je smeštena pet godina posle događaja u prvom delu Call of Duty: Modern Warfare. Ruski ultranacionalista Zakajev je mrtav, ali je njegova stranka na vlasti, a njegov naslednik, Vladimir Makarov, teroriše svet. CIA pokušava da ubaci špijuna, ali Makarov ga otkriva i tu činjenicu koristi da za pokolj na aerodromu okrivi američku agenciju, pa prljave igre obaveštajaca ubrzo eskaliraju u otvoreni sukob. Uloga igrača je višestruka: u jednom trenutku je u čizmama vojnika Džozefa Alena, već u drugoj misiji postaje specijalac Geri Roač, ili prašinar Ramirez, ili Soap MacTavish. Ratni vihor je dobro simuliran; u većini slučajeva teško je odrediti ko je ko, ko ste vi i šta se uopšte događa.
Radnja koja povezuje svih 18 misija postoji, ali je prezentirana bizarno, kratkim dijalozima likova između misija (čuje im se glas, ali se oni ne vide), pa se Call of Duty: Modern Warfare 2 uglavnom svodi na haotičnu, ali svejedno zabavnu akciju. Akcija s odličnom koreografijom, raskošna grafika i egzotične lokacije, kao što je to raketna baza na naftnoj platformi koju moraju zauzeti ljudi žabe, čine da se igrač oseća kao u filmu Džejmsa Bonda ili seriji Džeka Bauera. Način igre svideće se svima koji su voleli prvi Call of Duty: Modern Warfare. Akcija se dodatno ubrzala i postala još složenija (dizajn vlastitih klasa, otključavanje oružja i perkova…). Time igra postaje interesantnija ljubiteljima stare škole FPS-ova, za koje se dosad mislilo da izumiru.
Nažalost, upokojeni su dedicated serveri, kao i podrška za modere, ekipu koja bi izrađivala svoje mape i načine igre. Verovatno zato što gomila besplatnih i lako dostupnih sadržaja kvari planove za prodaju dodatnih mapa, što je inače solidan biznis na konzolama, pa izdavač želi da osigura uslove za uzimanje love i na PC-u. Prođe li ovakvo rešenje, a za sada se čini da prolazi, moglo bi biti prekasno kada igrači na PC-u jednom provale poslovni model igre Call of Duty: Modern Warfare 2.
Razumljiva je želja izdavača za dodatnim profitom, ali ograničenje maksimalnog broja igrača u mreži na 18 nije. Nedostatak pokazatelja pinga (umesto brojeva, tu su nepouzdani podaci), podrške za klansko takmičenje, promene ugla gledanja za različite rezolucije u opcijama i konzole u kojoj bi se ovo moglo rešiti ručno ozbiljni su problemi koji kvare ukupan utisak inače kvalitetno producirane igre. Solo kampanja traje samo 4-5 sati, što će se nekome učiniti malo, pa je, uz nabrojane mane i visoku cenu, u ovom trenutku teško dati preporuku novom Call of Duty: Modern Warfare 2. Nema veze, i bez preporuke Call of Duty: Modern Warfare 2 je ostvario rekordne prodajne rezultate i drži prvo mesto na većini top-lista. Jednostavno, radi se o vrsti zabave koja će se svideti velikoj većini, ali, srećom, ne svima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.