U trendu

Colin McRae Dirt 2

Colin McRae Dirt 2 je punokrvna reli i off-road trkačka simulacija, koja će vam doneti mnogo uživanja u reli vožnji na različitim off-road stazama sveta. Pošto ćete učestvovati u raznim prvenstvima i s raznim automobilima na raznim lokacijama u svetu, autori igre su odlučili da vas smeste u kamp prikolicu. U stvari, to i ne izgleda loše, a i praktično je. U unutrašnjosti kamp prikolice nalaze se sve potrebne opcije, kao i mapa trka (voženih i onih koje se otključavaju kako napredujete), dok se ispred, u vašem malom improvizovanom dvorištu nalaze vaše "mašine", koje možete dograđivati i posebno pripremati za svaku trku.
U oči odmah upadaju dve stvari. Kao prvo, igra je, želeli vi to ili ne, napravljena arkadno, što znači da su se u Codemasters-u odlučili za način vožnje koji će privući veći broj igrača. Više je "user friendly" i s atraktivnim potezima, možda malo manje realna, što će vam se na kraju verovatno i dopasti. Okorelim vozačima to baš i ne odgovara, jer će biti previše jaki za konkurenciju. S druge strane, što je mnogo važnije, stoji činjenica da su mogućnosti igranja na najvišem nivou, što je kod ovakvih igara i najvažnije. Sve se kreće glatko i fino, i tu nema nikakvih zamerki. Druga sitnica koja posle nekog vremena može da zasmeta jeste "leteći" meni, koji je spor i ne previše efikasan. Naime, po opcijama i u kamp kućici i van nje krećete se normalno kursorima, ali međuanimacije, koje se svaki put ponavljaju, iz početka deluju simpatično, a kasnije jednostavno smetaju.
U prvu trku krećete sa 150.000 dolara. Kako budete napredovali i pobeđivali u trkama, tako ćete dobijati i novčane nagrade i XP (eXperience Points). Za novac nadograđujete svoj automobil, a XP-ovi vam otključavaju nove staze i lokacije. U prvu trku krećete s osnovnim starijim modelom Subaru Impreza. Verovatno nećete pobediti. Potrebno je vreme da se prilagodite igri. Sami možete namestiti težinu svake trke (ima ih pet), po principu teži nivo trke (jači protivnici) – veća zarada i više XP bodova, i obrnuto. Preporučujemo da uglavnom birate onaj srednji nivo. Zarađivaćete sasvim solidno i kupovati svu potrebnu opremu i nova vozila. Naravno, uz uslov da pobeđujete. Ako i ne pobedite ili ne budete zadovoljni nekim rezultatom, samo odvezite trku ponovo, pobedite i pokupite sve nagrade.
Što se tiče vozila koja se pojavljuju u igri, ima ih toliko da ih nećemo posebno nabrajati. Dovoljno je reći da svako trkačko vozilo ima svoje vozne karakteristike prikazane u tri parametra: maksimalna brzina, ubrzanje i upravljanje, a na vama je da odaberete koja kombinacija najviše odgovara vašem načinu vožnje. Odmah ćemo vam dati jedan savet: maksimalna brzina najčešće nije presudan faktor, mnogo je značajnije ubrzanje i upravljanje, jer ovo su off-road, a ne asfaltirane staze (ima i njih, ali veoma malo). Naravno, morate pobeđivati ili ostvarivati što bolje rezultate.
Što se tiče načina vožnje, teško je dati neki koristan savet. Ionako sve znate, jer se jednostavno poklapa sa sličnim vozačko-trkačkim simulacijama. Ipak, evo poneke informacije. Izbegavajte vodu, ona vas usporava. Dobra serija pobedničkih vožnji doneće vam "keš bonus", a svaki dolar dobro dođe. Slušajte šta vam govore suvozač/suvozačica i pratite vrlo jednostavnu, ali korisnu mapu staze prikazanu u vrhu ekrana. I još jedna sitnica: kada ulazite u krivine (u manjim kružnim stazama), obavezno prebacite motor u drugu brzinu, kako biste u motoru imali dovoljno snage za izvlačenje. Za kraj neka vam bude jasno – svaka greška se skupo plaća.
Grafika je vrlo glatka, uživanje je voziti različita kola po različitim stazama. Igru pokreće treća generacija EGO grafičkog endžina s poboljšanom fizikom i kvalitetnijim upravljanjem moćnim automobilima, što se i te kako primećuje. Zvuk u igri je takođe više nego solidan, dok je muzika i njen izbor pun pogodak. Colin McRae Dirt 2 dostojno nasleđuje originalni naslov, tako da smo dobili još jedan igrački biser. Međutim, ne možemo da se otmemo utisku da se i dalje radi o gomili nepovezanih trka (s nekim turnirskim izletima), pa još uvek nemamo pravi osećaj takmičenja. Ipak, ima mnogo novih elemenata koji će vas oduševiti, tako da je Colin McRae Dirt 2 definitivno igra koju nikako ne biste smeli da preskočite.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar