U trendu

Colin McRae – DiRT

Pred nama je poslednji nastavak čuvenog reli serijala Colin McRae – DiRT. Ovaj odlični serijal reli simulacija nosi ime po tragično nastradalom reli vozaču Kolinu Mekreu (Colin MCRae), bivšem svetskom šampionu u WRC-y, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći sredinom septembra 2007. godine.
Posle pauze od skoro dve godine Codemasters nam predstavlja novu igru iz serijala Colin McRae, ovaj put pod nazivom Colin McRae – DiRT. Ono što ovu igru izdvaja iz celokupnog serijala je potpuno nov engine, razvijen posebno za potrebe ove igre, pod nazivom Neon. Grafika nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve je na gotovo foto-realističnom nivou: modeli automobila, senke, refleksije, efekti prilikom vožnje… Novi engine donosi i nešto dosad neviđeno. Prilikom svakog sudara posebno se računaju oštećenja na određenom delu automobila, tako da sada ne možete napraviti dva identična sudara. Zvuk nimalo ne zaostaje za grafikom i donosi dobar i autentičan zvuk svakog posebnog automobila.
Ovaj put je posebna pažnja posvećena raznim offroad trkama. Težište nije više na WRC-y, već na kružnim stazama i vožnji na hronograf. Scenario se bazira na veoma prostom principu. Kako vozite trke i napredujete na tabeli, otključavaju vam se novi modovi trka i nova vozila. Izbor vozila je veoma raznovrstan, od vozila s pogonom na dva točka do 4WD, pa čak i kamiona. Izbor staza i modova trka je takav da ćete se veoma teško odvojiti od ove igre.
Iako se možda čini da je ovo samo još jedna u nizu sličnih igara i da je samo igranje veoma prosto, nije baš tako. Kao što smo to malopre rekli, svaki sudar se registruje i utiče na karakteristike vozila. Dodamo li još i to da pre svake vožnje vozilo možete naštelovati do najsitnijih detalja, eto vam odgovora zašto je ova igra poprilično kompleksna i zahteva dosta vozačkog umeća. Takođe, postoje i različiti nivoi težine prilikom vožnje. Što je nivo igre teži, oštećenja prilikom sudara su veća i realnije dočarana, a protivnici su bolji i opasniji vozači. Pored toga, u zavisnosti od težine igre koji ste odabrali, za svaku pobedu na istoj stazi ne dobijate istu količinu novca; što je izabrani nivo teži, više novca dobijate za pobedu. Novac kasnije koristite da biste kupili nove automobile ili zamenili šasije na starim.
Iako prelepa, ova igra ima jedan veliki nedostatak. Neoptimizovan engine postavlja pred vas velike hardverske zahteve, bez kojih je gotovo nemoguće igrati igru. Ukoliko nemate dual-core procesorsku mašinu sa 1,5 GB RAM-a i makar npr. GeForce 7600GT, odmah zaboravite na ovu igru.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.