Crysis

Ako neka igra može da se pohvali veličanstvenom grafikom, koja prevazilazi sve do sada viđeno na polju vizuelne prezentacije, kao i fenomenalan kvalitet same igre, to je svakako Crysis. Nemački razvojni tim Crytek, koji je kao i sa Far Cry-em uspeo da privuče i zadrži pažnju igračke zajednice, sa Crysis-om je uspeo da prevaziđe i najsmelija očekivanja svih koji su ovu igru čekali s velikim nestrpljenjem. Bolno je ono što smo i svi pretpostavljali: bacite svoje mašine u kantu za smeće ako želite da iole uživate u ovoj igri. Natprosečni kvalitet grafike u ovoj igri zahteva isto takvo parče hardvera. Zaista, mislimo da ne postoji igra s kojom bi se Crysis na ovom polju mogao porediti. Do sada ste mogli i da posegnete za malim trikovima, pa da smanjite rezoluciju i nivo detalja kako biste igru igrali, ali ovde to ne pali, ovo je Crysis. Vadite pare iz novčanika i opremite se računarom s višeprocesorskim jezgrom, nekom grafičkom kartom iz nVidia serije 8800 i minimalno 2 GB, a poželjno je i više sistemske memorije.
Scenario igre vodi vas na ostrvo u Tihom okeanu, gde arheološki tim pronalazi ostatke vanzemaljske civilizacije. Tada na ostrvo iznenada izvrši invaziju Severna Koreja i uzme za taoce članove naučne ekspedicije, koji su, naravno, Amerikanci, a sve s ciljem da se dočepaju podataka i tajni ove civilizacije kako bi to iskoristili za svoje potrebe. Tada, naravno, američka administracija odgovara slanjem specijalnog tima, čiji je zadatak pronalaženje talaca i njihovo oslobađanje, kao i priprema terena za iskrcavanje snaga koje treba da zauzmu ostrvo. Scenario igre i nije ništa novo ni posebno; u stvari, to je sve manje-više viđeno i mnogo puta prežvakano. Ipak, ovde postoji jedna mala začkoljica, koja ovu igru diže visoko iznad ostalih igara ovog žanra i u potpunosti opravdava sve hardverske zahteve koje pred vas postavlja.
Pored vanserijske grafike, ono što u potpunosti očarava je nano borbeno odelo vašeg komandosa, koje neodoljivo podseća na oklop vanzemaljca iz filma Predator. Ovo odelo je u potpunosti adaptibilno, to jest u svakoj sitaciji se trenutno prilagođava novonastaloj situaciji. Maximum armor koristite ako vam je potrebna otpornost na metke, Maximum speed ako morate nakratko da brzo potrčite, Maximum strenght ako hoćete da Korejca ubijete jednim potezom ili da skočite visoko, Maximum stealht ako treba da se protivniku prišunjate s leđa… Ove osobine morate koristiti pažljivo, jer vam smanjuju zalihe energije, koja se, naravno, automatski obnavlja, ali za to je potrebno vremena, pa ako ne pazite, možete postati lak plen za protivnika. Ako se na nekoliko trenutaka sklonite iz borbe, health vam se automatski obnavlja, što je jako korisno i već poznato iz većine FPS igara novijeg datuma. Naoružanje koje vam je na raspolaganju u svakom trenutku možete modifikovati dodavanjem određenih dodataka, optičkog nišana, promenom vrste municije…
Misije koje prolazite umnogome su nalik igri Far Cry, koja je delo istog razvojnog tima. Od jedne deonice do druge u toku misije slobodno birate putanje kojima ćete najlakše stići. U toku prelaska misije vodite borbe s neprijateljem ili ga izbegavate ako je brojniji i jači. Same varijacije i tipovi protivnika u toku prve polovine igre su manje-više jednolični. Tu su različito naoružani Korejci, poneko vozilo ili helikopter. Na kraju igre dolazi do promene, kada se susrećete sa sebi ravnim protivnikom, a to su vanzemaljci, zbog kojih je sve i počelo.
Iako su mnogi ovu igru okarakterisali samo kao test igru za novi engine i DirectX 10, mnogo su pogrešili. Ovo je pre svega prvorazredna FPS igra, koja nudi ono najbolje od ovog žanra, nudeći vam sate dobre zabave koju upotpunjuje savršena grafika. Ako baš nemate najbolju moguću mašinu na kojoj ovu igru možete bez problema igrati, sačekajte neko vreme, ona će biti aktuelna i kada vaš sadašnji računar bude na otpadu. Vredi čekati kako bi se uživalo u potpunom doživljaju jedne prvorazredne igre. Na kraju, evo nekoliko informacija šta je potrebno od opreme da bi se ova igra uopšte igrala.
Minimalna konfiguracija: Intel Pentium 2.8 GHz ili AMD Athlon 2800+, 1 GB RAM, GeForce 6600 ili ATI Radeon X1600Pro.
Preporučena konfiguracija: Intel Core 2 Duo E6600 ili AMD X2 5000+, 2 GB RAM, GeForce 8800GTS 640 MB ili slična.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.