U trendu

Dragon Age: Origins (2)

Brojnost menija dokaz je bogatog sadržaja u igri. Kvestovi, inventar, mape, kodeks i karakteristike likova označavaju klasične elemente RPG žanra, koje ne treba mnogo opisivati. Zadaci se dele na glavne i sporedne, od kojih se ovi drugi najčešće obavljaju po istom kalupu. Srećom, izazov je uvek tu, a napredovanje ne pita za sredstva. Razvoj lika zasniva se na izboru klase, kasnije i potklase, nadograđivanju tipičnih karakteristika lika i veština i talenata koji uključuju razne mogućnosti, kao što je pravljenje napitaka, krađa ili obijanje katanaca. Igra je podeljena na nekoliko regija s višestrukim lokacijama (sela, gradovi, dvorci, šume, grobnice itd.), a do njih se putuje pomoću mape. Na istom putu mogu vas zaustaviti nasumični susreti s neprijateljem, trgovcima i drugima.
Kad već pominjemo neprijatelje, treba reći da ih u igri ima dosta, podeljenih na nekoliko vrsta i klasa (ljudi, životinje, duhovi, mrtvaci, Darkspawn itd.). Generalno gledano, velika većina protivnika prilagođava se vašem nivou, ali tvrdoglavci koji glume svojevrsnog boss-a (zmajevi, demoni) mogu dobrano da vam zagorčaju život i u kosti uliju strah od sledećeg suprotstavljanja. A iduća bitka vodi skoro unedogled ili barem u stotinak sati, koliko igra traje. Multiplayer-a nema, ali teško da će vam nedostajati. Replay value je izuzetno visok jer vas, kao što je pomenuto, očekuje više različitih početaka i završetaka, puno izbora i mnogo raznovrsnosti. Gameplay možda nije inovativan, ali vreme uz Dragon Age: Origins jednostavno leti i niko se ne obazire na takve sitnice. Teško mu je u stvari naći pravu manu pored toliko dobrih stvari.
Zasnovan na BioWare-ovom Eclipce endžinu, Dragon Age: Origins nas časti pristojnom grafikom. Može se kukati da ona nije na nivou ostalog savršenstva, ali utvrđeno je da vam grafika ne igra ulogu. Uostalom, ona solidno izgleda, veoma dobro na PC-u, dok se na konzolama zbog mutnih tekstura drži kao nekakav grafički prosek. Optimizacija kod PC verzije takođe je sasvim pristojna, trebaće vam samo neki snažniji procesor (s četiri jezgra, po mogućnosti), dok će starije grafičke kartice bez većih problema gutati više postavke. Tehnički problemčići kao što su duže učitavanje i iskakanje objekata u daljini mogu da zasmetaju s vremena na vreme, ali, srećom, nisu toliko česti da bi bili posebno iritantni.
Što se tiče zvuka – čista petica. Glasovna sinhronizacija po tradiciji briljira, iako ostaje pomalo nejasno zašto glavni lik ne govori u dijalozima. Muzika je pravi melem za uši, bilo da se radi o laganim melodijama pri istraživanju ili o napetim delovima tokom borbe. Ovde je pogođena srž igre pa Dragon Age: Origins zvuči kao prava fantasy avantura, zajedno s muzikom koju biste rado slušali i bez igre. Šta reći na kraju? Biće najbolje svesti Dragon Age: Origins na sledeći način: fenomenalna igra, zarazan gamplay, trajanje preko stotinak sati, replay value, bogata priča, što je jednako – drevni RPG na PC-u – epska zabava. Ukoliko vam nije jasno, verovatno nikad neće ni biti, ali bez obzira na sve, ovo je RPG godine i nije da ima ikakvu konkurenciju posle svega što je ponudio i što će u budućnosti ponuditi. Samo ne u skorije vreme, treba prvo više puta završiti ovaj RPG dragulj.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar