U trendu

Football Manager 2010 (2)

Kamen temeljac u simulacijama fudbalskog menadžerstva sigurno je taktika. U prethodnim verzijama Football Manager-a, mogućnosti za taktiziranje bile su velike, ali osmišljavanje prave strategije za svoju ekipu nije bilo baš jednostavno. Gomila pomoćnih trenera i savetnika nije bila od velike pomoći kad je trebalo nadmudriti snažnijeg suparnika. Football Manager 2010 staje tome u kraj i nudi vam korisnu pomoć.
Preko takozvane Backroom advice opcije dobijate razne sugestije iz svog pomoćnog štaba, a njih automatski možete pretvoriti u delo prihvatanjem saveta. Primera radi, ukoliko vaš pomoćnik uoči da napadači troše previše energije na izvršavanje defanzivnih zadataka, savetovaće vas da promenite formaciju ili da napadače ograničite na isključivo ofanzivne uloge. Učestalost i kvalitet saveta vežu se za stručnost osoblja, tako da ćete odsad obraćati mnogo više pažnje na svoj stručni štab. Moglo bi da vam se učini da je igra ovim promenama znatno olakšana, što je u suštini istina, ali izazov uvek postoji, jer ni u kom slučaju niste primorani da igrate s velikim klubovima.
Uz Backroom advice, tu je i kreator taktike. On se radi u nekoliko koraka. Kada odaberete željenu formaciju, sledi izbor predefinisanih podešavanja za filozofiju igre, stil igre, dužnosti i uloge igrača, i uopšte, stav ekipe. Ova podešavanja nisu nikakav novitet, jer ste ih dosad uvek podešavali ručno, ali kreator taktike služi za ubrzavanje tog procesa, a ujedno i za pojašnjavanje određenih taktičkih mogućnosti igračima koji nemaju veliko fudbalsko znanje u malom prstu. Napokon, kada ste se odlučili za taktiku, obavili transfere, podesili program treniranja, obnovili ugovore, ugovorili prijateljske utakmice, obavili pres-konferencije, sredili finansije i popričali s čitavim timom, spremni ste za utakmicu. Teren vam se možda čini isti, ali je u stvari prijatniji za oko i lakše ćete se snaći na njemu. Naime, 3D prikaz meča sada izgleda sasvim pristojno i prihvatljivo, konačno su tu tribine i gledaoci, a igrači su obogaćeni stotinama novih animacija.
Srećom, prava vrednost ne leži samo u grafičkim osveženjima. Kada sudija označi početak utakmice, primetićete dva tastera na vrhu ekrana. Prvi vam određuje filozofiju igre, a drugi, takozvani Touchline instructions, omogućuje detaljnije podešavanje u toku same igre (pozicioniranje igrača, udarci iz daljine, korišćenje krilnih pozicija, čuvanje lopte i sl.). Prednost ovih instrukcija je to što ne seckaju igru, već ih možete obaviti bez ikakvog pauziranja ili ulaženja u dodatne menije. Naravno, to vas vodi ka bržem reagovanju u kriznim situacijama i uopšte većoj kontroli nad igrom naše ekipe. A ako vam šta i promakne u njoj, novi Football Manager nudi vam naprednu analizu meča, u kojoj je moguće videti apsolutno svaki potez svakog igrača. Iako će samo iskusni fanatici znati da pravilno iskoriste ovu funkciju, analiza utakmice je stvarno impresivna novina.
Ovako detaljnu i kompleksnu igru kao što je Football Manager zaista je teško opisati. Zato ne treba zamerati što smo prikazali samo mali deo nje. Svako ko se barem jednom sreo s ovim serijalom znaće da se "ispod haube" nalazi mnoštvo drugih elemenata koji doprinose neodoljivoj igri. Od ove godine Football Manager je proširio svoje vidike i naciljao novu publiku, ali je istovremeno ostao veran starim igračima, ponudivši im kvalitetno igračko iskustvo, na kakvo su i navikli. Krajnji rezultat nadmašio je mnoga očekivanja i zbog toga se može bez mnogo razmišljanja tvrditi da je Football Manager 2010 trenutno najbolja i najkompletnija simulacija fudbalskog menadžerstva na tržištu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.