U trendu

Genesis Rising – svetsko, a naše

Domaća pamet na delu! Bez potrebe da budemo preterane patriote, slobodno možemo reći da ova igra, koja predstavlja šestogodišnji trud ekipe Metamorf-a, zaista može da se uhvati u koštac s mnogim igrama koje se nude na svetskom tržištu. Izdata je u saradnji sa stranim izdavačem i nije prva koja je na ovaj način objavljena na svetskom tržištu, ali ono što ovu igru čini zaista pravim autorskim delom našeg tima jeste to što nema licenciranih delova koda, engine-a niti bilo kakvih intervencija oko dizajna i scenarija.
Scenario se oslanja na motive stripa „Cruciform“ autora Gorana Rajšića i Nikole Vitkovića. Osnova priče je zamena uloga. Ljudi ovde nisu plen galaktičkih sila, već fanatični predatori koji su pokorili sve rase u poznatim galaksijama. Na vlasti je imperija verskih zelota, koja pomoću kombinacije biotehnologije i fanatičnih mudžahedina drži porobljen ceo poznati svemir, ali u svojoj vlasti ipak nije postigla potpunu dominaciju. Treba im još i Univerzalno srce, misteriozni intergalaktički artefakt, izvor nezamislive moći i celokupnog života u svemiru. Potraga za njim predstavlja put do dostizanja božanske besmrtnosti.
Glavni lik cele priče je kapetan invazione flote Iconah. On dobija zadatak da povede svoju flotu do jedine neistražene galaksije, za koju legenda kaže da je dom Universal Hart-a. Dodatni motiv za kapetana predstavlja potraga za ocem, koji je nestao u prethodnoj misiji istog tipa. Tako nas kapetan invazione flote Iconah vodi kroz tridesetak misija koje su pune interesantnih iznenađenja, a po originalnosti veoma odskaču od igara sličnog tipa.
Ono što ovu real-time strategiju izdvaja od konkurencije je pre svega inteligentni sistem on-the-fly borbenog podešavanja brodova. Naime, zemaljska flota je sastavljena od brodova – živih organizama, čije borbene sposobnosti možete podešavati ubacivanjem određenih gena, pri čemu brod mutira. Geni koji su vam na raspolaganju podeljeni su u nekoliko kategorija (Special Items, Abilities, Warps, Boosters, Cripplers, Long range, Short range), od kojih svaka ima nekoliko desetina različitih primeraka. Sve to vam omogućava ogroman broj kombinacija koje zavise od vašeg stila igre i gena kojima su opremljeni protivnički brodovi. Ovde morate obratiti pažnju na to da određeni geni imaju uticaja samo na određene biobrodove, tako da morate paziti koje gene ćete upotrebiti protiv koje rase i njihovih brodova. Takođe, snage koje su vama na raspolaganju relativno su male, ali je to u neku ruku i prednost, jer bi u suprotnom bilo jako teško upravljati svim tim. Genska kombinacija dolazi do punog izražaja u multiplayer igranju. Nikada ne znate šta od naoružanja poseduje vaš živi protivnik.
Ono što možda predstavlja manu ove igre i čini da ona pomalo gubi na kvalitetu jeste pre svega naracija. Glasovi koji su u Americi snimani od strane izdavača igre, Dreamcatcher-a, veoma su neujednačenog kvaliteta i, što je možda još bitnije, dijalozi su ponekad veoma banalni. Takođe, ne postoji sinhronizacija usana i teksta koji lik u igri izgovara. Još jedan nedostatak igre je njena težina. Na samom početku misije su veoma teške, što može dovesti do ozbiljnog gubljenja zemaljskih snaga. Uz kombinaciju nemogućnosti snimanja situacija u samom toku igre – eto problema. Ipak, ono što igru čini ozbiljno teškom je to što novu misiju ne počinjete s novim i obnovljenim snagama, već onim koje ste uspeli da „iščupate“ iz prethodne misije, to jest, imate istu količinu brodova, gena i krvi kao na kraju prethodne misije.
Genesis Rising ima sve ono što čini jednu ozbiljnu igru i što joj može doneti pristojan plasman na svetskom tržištu. Naravno, plasman neke igre ne zavisi uvek od samog njenog kvaliteta, već i od niza okolnosti, kao što su ponuda sličnih igara i momenat plasiranja, a pre svega od novca koji u promociju i marketing igre ulaže izdavač.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.