U trendu

Gratuitous Space Battles

Iako mnogi o igri Gratuitous Space Battles govore kao o RTS-u, taktičkoj igri ili simulaciji, najveći deo vremena igrač će provoditi u dizajniranju brodova, poređenju opreme, razmeštanju armade i uglavnom svim ostalim radnjama koje baš i nisu karakteristične za ranije pomenute žanrove. Ono što odmah upada u oči jeste potpuni nedostatak priče koja bi misije povezala u neku smislenu kampanju. Igračima koji traže zaplet neće odgovarati selidba s jednog ratišta na drugo bez ikakvog objašnjenja, a čak i oni kojima to nije bitno u početku neće biti oduševljeni vođenjem bitaka, dok će se kasnije teško naviknuti na gomilu mogućnosti koje ova naizgled jednostavna igra nudi. Ako uspete da prihvatite činjenicu da je na tok bitaka nemoguće uticati i da je usred meteža nemoguće jednostavno označiti grupu brodova i narediti im da napadnu određenu metu, verujemo da će vas Gratuitous Space Battles oduševiti.
Naime, čitav koncept leži u sastavu flote, opremljenosti brodova, razmeštaju i dodatnim zapovestima pre bitke, nakon čega nam samo preostaje da se uvalimo u stolicu i posmatramo jesmo li napravili dobitnu kombinaciju ili smo totalno promašili i brodovi nam se raspadaju pred očima kao da su od papira. Tri osnovne klase brodova imaju svoje opšte namene, ali njihova verzija na terenu uveliko zavisi od naoružanja, odbrambenih mera, pogona i raznih drugih dodataka kojima ih opremimo. U prvih nekoliko misija time se nećemo previše zamarati, jer početni brodovi ispunjavaju svoju svrhu, ali kako protivnici počnu da uvode iznenađenja, prvi deo koji moramo savladati je dizajn brodova.
Primera radi, klasični lovac može poslužiti kao zaštitnik kapitalnih brodova, ali na njegov trup umesto brzog i slabog oružja možemo natovariti torpeda i rakete, koji ga čine idealnim za napade na veće brodove. Ako velikim brodovima nedostaju odbrambeno oružje ili lična vazdušna zaštita, lovci pretvoreni u bombardere će ih doslovce rastrgnuti. Naravno, veći brodovi imaju više predviđenih mesta za opremanje, a šta ćete od njih napraviti zavisi isključivo od njihove namene u borbama. Pošto postoji gomila delova i dodatne koju je moguće otključati, moraćete pažljivo da poredite razne statistike kako biste došli do dobitne kombinacije. Kada budete zadovoljni dobijenim, svoj dizajn sačuvajte i ulaskom u sledeću bitku novostvoreni brod biće spreman za borbu. Računajte samo na to da će prvih nekoliko kreacija biti totalni promašaj.
Posle razmeštaja, svakom brodu odredite prioritete napada i izdajte zapovesti o ponašanju u bici, i dalje sve zavisi od vaših prethodnih odluka. Moramo naglasiti da je, iako nezahtevna, igra solidno grafički potkovana i da stotine malih brodova, eksplozije, delovi kapitalnih jedinica u plamenu i svi ostali efekti izgledaju odlično. Jedina prava mana je polufunkcionalan mrežni mod u kojem igrači postavljaju svoje izazove na Internet, a drugi pokušavaju da ih pobede, što je potpuno nezanimljivo. Sve u svemu, Gratuitous Space Battles je pažnje vredan naslov drugačijeg koncepta nego što smo navikli, ali što ga duže igrate, verovatno će vam se više sviđati.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.