Greed Corp

Razvojni tim W!Games odlučio je da nam prezentuje svoj imaginarni svet, koji su nazvali Mistbound, i Greed Corp kao prvu igru nastanjenu u njemu. Dakle, to je Mistbound, a sada je vreme da vam malo približimo radnju i stanovnike Greed Corp-a. Nažalost, odmah u uvodnoj animaciji možete primetiti da će teritorije u Mistbound-u ubrzo završiti u ruševinama. Naime, glavna tema igre je rat koji korporacije vode zbog resursa. Kampanja se deli na četiri korporacije i svaka ima po šest misija. Igra počinje korporacijom Freeman, a zatim slede frakcije Pirates, Cartel i Empire. Naravno, prve misije kreću se laganim tempom, dok su one pri kraju igre znatno izazovnije. Kako napredujete kroz kampanju, tako otključavate nove mape koje će biti dostupne u multiplejeru, a prezentacija priče svake korporacije odvijaće se tekstualnim putem.
Pre pokretanja kampanje savetujemo vam da prođete tutorijal i da pohvatate konce kako se igra ova igra. Kada dođete na prvu misiju, primetićete bojno polje koje izgleda kao ogromna ploča podeljena na šestouglove. Bitna stvar kod svakog heksagona ili "pločice" na koju možete stati jeste ta da ona ima određenu visinu koja igra presudnu ulogu u dobijanju resursa. Kada se pločica sruši u maglu (Mistbound), sve što se nalazi na njoj postaje izgubljeno. I tu dolazimo do građevine koja je zaslužna za uništavanje pločica, a to je Harvester, koji služi za sakupljanje resursa. Dotična građevina deluje tako da svakim potezom kada dođete na red uništava pločicu na kojoj stoji i ostale koje je okružuju. Pametno postavljanje Harvestera može značiti pobedu ili poraz, jer tako možete odvojiti teritoriju od neprijatelja ili pre njegovog poteza Harvesterom uništiti poslednje parče teritorije.
Walker-i su jedine pokretne jedinice koje služe za zauzimanje teritorija, ali kretanje im je ograničeno, a preko rupa uopšte ne mogu da idu. Zbog toga postoje Carrier-i, koji mogu da prevoze Walker-e bilo gde na mapi. Jedna od važnijih stvari je ta da imate što više pločica pod svojom kontrolom, jer graditi možete samo na onima koje su vaše vlasništvo. A to vas dovodi do građevina zvanih Armory i Cannon. Armory služi za proizvodnju Walker-a, dok Cannon služi za pucanje na daljinu, a svaki pogodak – pored toga što uništava jedinice – prouzrokuje i propadanje pločica za jedan nivo. Jedini problem kod topa je taj što morate kupovati municiju za njega, a to opet zahteva resurse. Kada su korporacije u pitanju, razlike između njih svode se samo na drugačiji dizajn. Inače, u igri nema istraživanja, niti ikakvog sistema borbe na sreću ili slično. Ako neprijatelja napadate istim brojem jedinica koliko ih on ima na raspolaganju, obojica gubite sve, ali napadač dobija teritoriju na kojoj može graditi. I to je sva mudrost taktiziranja u celoj igri.
Jedna od najvećih prednosti igre je multiplejer, koji se deli na mrežnu i lokalnu komponentu. Nažalost, s igranjem na mreži ima malih problema; tačnije, zbog specifičnog baga trenutno se ne mogu igrati rangirani mečevi. Međutim, lokalni multiplejer je zato prava stvar ako imate još trojicu prijatelja koji vole turn-based strategije, jer je u tom modu moguće igrati samo s jednim kontrolerom. Tehnički deo odrađen je odlično. Grafika je jednostavna i šarena, a posebno treba pohvaliti promenu dana i noći, koja je odlično napravljena. Dizajn korporacija takođe je odrađen na zavidnom nivou, pa sve jedinice i građevine izgledaju simpatično uprkos destruktivnoj osobini igre. Prigovora na zvučnu podlogu nema, jer se muzika savršeno uklapa u atmosferu. Iako melodije u igri nisu baš brojne, neće vam ni dosaditi.
Iz ovog teksta mogli biste da dobijete utisak da je igra jednostavna zbog malog broja jedinica i građevina. Ali, nemojte da vas to zavara, Greed Corp je veoma zahtevan u tom pogledu. Igra traži brzo razmišljanje (potezi su vremenski ograničeni), kao i pomno planiranje nekoliko koraka unapred. Jedan pogrešan potez može značiti poraz, zato pre pomeranja jedinica morate dobro da razmislite, jer povratka nema. Jednom kada pobedite neprijatelja, igra vam pruža onaj neopisivi osećaj zadovoljstva. Greed Corp zato predstavlja zanimljivu strategiju izuzetnog šarma i lepote, nimalo pohlepnu, na šta asocira ime ove igre, a takav naslov ne biste smeli da propustite ukoliko ste željni taktiziranja na svojim konzolama.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.