U trendu

Hotel

Glavna junakinja igre Hotel je detektivka Bigi Brajtston (Biggi Brightstone), koju je šef dovukao s godišnjeg kako bi rešila slučaj koji mu je očigledno bio od posebne važnosti. Reč je o ubistvu devojke u hotelu Bellevue, popularnom srednjovekovnom dvorcu koji je danas luksuzno prebivalište za gospodu malo dubljeg džepa. Iako je bila uverena da treba da reši samo klasičan slučaj ubistva, naša Bigi veoma brzo shvata da stvari nisu onakve kakvim se naizgled čine. Već prve noći ukazuju joj se duhovi, batler prepričava čudne događaje, šef hotela se čudno ponaša. Kako priča napreduje, otkrivamo sve više natprirodnih elemenata, a pošto ne želimo da vam previše kažemo, ipak ćemo vam dozvoliti da sami otkrijete scenario i nećemo pomenuti da ćete se susresti s kraljem Arturom, Kleopatrom i Markom Antonijem.
Iako će vas određeni delovi igre naterati da se zamislite (neke stvari su, da se tako izrazimo, pomalo neočekivane), priča u celini deluje sasvim solidno. Najveća zamerka što se priče tiče ipak ide dužini, tačnije, njenoj kratkoći. Nije da smo merili u minut, ali "Hotel" se može završiti za samo nekoliko sati. Što se detektivke Bigi tiče, devojka je sigurno projatno iznenađenje. Njeni britki i duhoviti komentari često će vas nasmejati, kao i razne reference na poznate filmove ili igre.
Gameplay je klasičan, ima dosta dijaloga koje često treba pažljivo pratiti, a tu je i veći broj zagonetki i predmeta u inventaru koji će ponekad morati da se kombinuju. Zagriženim fanovima avantura minus će verovatno biti težina igre s obzirom na to da će mozganje oko neke zagonetke, ili oko kombinovanja predmeta trajati u proseku minut, možda dva; svakako nedovoljno za neko ozbiljnije naprezanje moždanih vijuga. Doduše, pohvalan je hint sistem, koji odstranjuje problem koji ovaj žanr često ima – pixel hunting.
Naime, u svakom trenutku (osim prilikom rešavanja zagonetki) možete kliknuti na hint, koji vam prikazuje sve tačke na ekranu koje se u zadatom trenutku mogu kliknuti. Cateia Games (hrvatski razvojni tim, autori ove igre) nema sponzora koji bi uložio nekoliko miliona u neki vrhunski grafički engine, pa je jasno zašto "Hotel" nema grafiku na kakvu ste navikli u današnjim naslovima. Posle nekog vremena grafika ipak ne odmaže u uživljavanju u igru, vizuelni aspekt igre čak i malo pomaže jer podseća na dobre, stare point-and-clik klasike. CG scene malo iznenađuju. Kratke scene koje prekidaju gameplay u igrama su obično mnogo višeg vizuelnog kvaliteta nego sam gameplay, ali ovde je slučaj obrnut, gameplay čak izgleda bolje od CG animacija koje povremeno prekidaju igru.
Na kraju, činjenica je ipak da neke mane ovakve prirode "Hotel" opravdava dosta niskom cenom. Dobra je i muzička tema igre. Muzika dosta doprinosi doživljaju i misterioznoj atmosferi. Jedino što pomalo smeta jesu periodi u kojima muzike uopšte nema, a nekoliko puta se dogodilo da ti momenti potraju malo predugo. Naletećete na nekoliko bagova, ali činjenica je da je ovo prva verzija "Hotela", pa valja pretpostaviti da će se određeni problemi popraviti. Collector’s Edition donosi biografiju likova, strateški vodič, dodatnu muziku, artwork i wallpaper, tako da ćete, uprkos nedostatku nekog replay valu-a, ipak imati čime da se pozabavite nakon što odigrate igru.
"Hotel" je naslov koji se, realno, ne može meriti s hitovima svetske produkcije, ali ipak ima svoju harizmu i pozitivne strane. Uostalom, svojom cenom već daje naslutiti da ne planira da konkuriše velikim hitovima avanturističkog žanra. Igra jeste kratka, ali da priča nije interesantna, sigurno ne biste ni hteli da traje što duže. Ukoliko možete da pređete preko pomalo zastarele grafike i nekih manjih problema, i ako niste zagriženi avanturista koji će se osećati tupo rešavajući zagonetke koje su većinom dosta lake, svakako preporučujemo da se uhvatite u koštac s rešavanjem slučaja u misterioznom francuskom hotelu Bellevue. Ako ni zbog čega drugog, učinite to zbog duhovite detektivke Brajtston. Pohvalan je i hint sistem, koji vam posle ovoga nedostaje u nekim drugim point-n-click avanturama, a uvereni smo da ste svi oduvek želeli da proćaskate s kraljem Arturom.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.