U trendu

Jade Empire: Special Edition

Nakon objavljivanja za igračku konzolu Xbox, Jade Empire se pojavljuje u izdanju za PC. Od najave BioWare-a do izlaska ovog naslova prošle su dve godine. U međuvremenu, oni koji su ovu igru igrali na konzoli nestrpljivo su čekali verziju za PC. Da li se ovoliko čekanje isplatilo ili nije videćemo. Ono što na prvi pogled pada u oči jeste činjenica da u samoj priči ova igra ni najmanje ne odstupa od svog prethodnika pisanog za konzolu; jedine razlike su u upravljanju igrom, kombinacijom miša i tastature, i izvršena su određena grafička poboljšanja. Oni koji do sada nisu imali prilike da se susretnu s ovom igrom biće prijatno iznenađeni pri prvom susretu. Igra je po svom žanru borilačka fantazija s primesama RPG-a.
Scenario vas uvlači u svet prepun demona i duhova, gde vladaju zloba, prevrati i izdaja. Ovde treba odmah napomenuti da ćete većinu stvari potrebnih za obavljanje zadataka saznati preko dijaloga, koji su veoma dobro odrađeni i koncipirani. Inače, dijalozi koje vodite određuju u toku igre da li ćete biti dobar (open palm) ili zli junak (closed fist). Razlika između karaktera vašeg junaka je ogromna i utiče na to kojim disciplinama ćete imati pristup. U svakom slučaju, ako izaberete zlu stanu, upoznaćete svu surovost ovog sveta i veliki broj zastrašujućih načina na koji neko može izgubiti život.
Osnova igre je borba. U zavisnosti od izbora lika, i vođenje borbi će se razlikovati. Neki likovi su stručnjaci za magiju, drugi borbe završavaju veoma brzo i ne gube previše vremena… U toku igre naučićete dosta stilova borbe, koje možete kombinovati, što se može pokazati kao veoma korisno. Neke protivnike možete otrovati pomoću Toad Deamon-a; Spirit Thief, na primer, obnavlja chi, koji generiše zdravlje i pojačava udarce… Svaki rešeni zadatak povećava vam iskustvo, odnosno donosi bodove koje možete koristiti za poboljšavanje tehnika borbe. Fokus, na primer, omogućava usporavanje vremena, a ostala poboljšanja koja možete dobiti u toku igre opet zavise od lika koji ste izabrali. Ovo bi u stvari bili svi elementi RPG-a koji se javljaju u igri, jer dodatnih opcija za opremanje vašeg junaka u igri više nema.
Osnovne zamerke tvorcima igre su nemaštovitost borbi – na raspolaganju vam je samo po nekoliko udaraca za svaki stil, i veoma banalizovani elementi RPG-a. Osim toga, Jade Empire nudi veoma dobro razrađenu priču praćenu atraktivnom grafikom, mnogo više od puke tuče i onoga što nude uobičajene borilačke igre, pa biste u svakom slučaju morali da ga probate.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.