U trendu

Jericho

Pisac Klajv Barker (Clive Barker), jedan od stubova horor žanra, predstavlja nam horor FPS Jericho. Baker, koji je ostao upamćen po velikom horor FPS hitu Undying, ponovo je rešio da vam utera strah u kosti. Ovoga puta nema lutanja po mračnim hodnicima, sada ste član čuvene jedinice za borbu potiv paranormalnog – Jericho.
Scenario igre vrti se oko priče po kojoj je Bog pre nego što je stvorio Adama i Evu život podario mračnom biću koje je nazvao Prvorođeni (The Firstborn). Ono je imalo natprirodne moći, koje su vremenom postajale sve veće. Da bi ispravio grešku i iz straha od toga da Prvorođeni ne preuzme njegovo mesto, Bog ga zatvara u neku vrstu Pandorine kutije i stvara ljudsku rasu. Od tada Prvorođeni traži način da se oslobodi uz pomoć sledbenika crne magije i osveti ljudskoj rasi. U tim svojim nastojanjima on pravi otvore između svog sveta i sveta živih, ali ga ljudi svojom požrtvovanošću uvek vraćaju u njegovu tamnicu. Svakim svojim pokušajem da napravi procep i izađe u naš svet Prvorođeni sa sobom odnosi i deo našeg sveta i njegove energije, tako da mu moć sa svakim njegovim pokušajem oslobađanja iz tamnice raste. Poslednji njegov pokušaj desio se 1944. godine, kada su članovi paranormalne nacističke jedinice pokušali da ga oslobode, ali je grupa britanskih specijalca uspela da zatori procep i Prvorođenog vrati u njegovu tamnicu.
E, ovde vi stupate na scenu. Tačnije, jedinica Jericho, sastavljena od sedam članova koji imaju određene paranormalne sposobnosti. Zadatak ovog odreda je da spreči izlazak Prvorođenog u svet živih. Glavni junak i lik koji vi vodite kroz igru je kapetan Devin Ross, nekada pripadnik „običnih“ specijalnih jedinica. On ima sposobnost da leči svoje saborce. Ujedno, kao najprisebniji član ove grupe, on je i njen vođa. Na samom početku igre on gine, ali svoj um uspeva da prebaci u um člana svog tima. Nakon toga, on svoj um seli i u umove dugih članova tima i tako pruzima kontrolu nad njima kad god je to potrebno.
Sada možemo da se igramo. Počinje tamanjenje „ljutih“ neprijatelja. Međutim, posle određenog vremena, sve to počinje pomalo da zamara. U redu, vi glavnog junaka selite iz uma u um pojedinih članova ekipe i tako rašavate određene probleme, ali pravolinijski tok igre ne dozvoljava vam da sami istražujete bilo šta, osim prethodno utvrđene maršrute. Vaši saborci, na primer, ne mogu da preskoče kamene prepreke, nevidljivi zidovi neviraju više nego što je to potrebno… Ono što pomalo razbija celu monotoniju jeste to što se u određenim delovima igre pojavljuju mini-zadaci, koji prilikom rešavanja zahtevaju brzo reagovanje kako biste se spasli sigurne smrti.
Iako vodite tim (uzgred, postoje dva tima – Alfa i Omega), ovde timskog rada gotovo da uopšte nema. Na primer, napad neprijatelja na vaš tim dovešće do toga da svaki član tima reaguje zasebno – nema koordinacije. Smrt člana vašeg tima stavlja vas pred još veći problem. Naime, u toku zadatka ne postoji opcija save, pa da biste prešli određenu lokaciju, morate iznova oživljavati članove tima.
Ponašanje članova vašeg tima, a i vaših neprijatelja je veoma loše odrađeno i veoma predvidljivo. Svi se pomalo glupavo ponašaju i stalno ponavljaju iste greške. Taktika vaših protivnika je takođe veoma loše odrađena – svi jurišaju glavom bez obzira. Likovi koje tamanite svi su manje-više isti, razlikuju se samo po boji i različitim trakama oko glave.
Grafika i zvuk u ovoj igri su zaista vrhunski odrađeni. Sve je toliko realno i dobro zvuči da to na kraju postaje veoma morbidno. Količina krvi i ljudskih organa razbacanih okolo je više nego jeziva. Zvuk je toliko realno urađen da to pomalo deluje bolesno. Naspram toga animacija likova je poprilično loša i pokreti operativaca deluju veoma kruto. Takođe, i glasovi članova vašeg tima su veoma „tanko“ odrađeni i zajedno s animacijom veoma odskaču od samog ambijenta igre.
Na kraju, mora se, nažalost, konstatovati da je ova igra, blago rečeno, promašaj. I pored uverljive priče majstora horor žanra, Klajva Barkera, sve ostalo je više nego ispod proseka i veoma loše realizovano. Šteta.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.