U trendu

King Arthur – The Role-playing Wargame (2)

Na strateškoj mapi upravljaćete ekonomskim aspektima kraljevstva, vrstama zakona koje ćete sprovoditi (neki, recimo, daju prednost trgovini, a smanjuju prihode od rudarstva, ili povećavaju poreze, a smanjuju vernost regija i slično) visinom poreza koji ćete nametati, kao i raznim istraživanjima koja će vam dati nove jedinice, bolje puteve ili povećati zdravlje i brojnost vaših podanika ili ekonomiju kraljevstva.
Zgrade možete da gradite samo u glavnom gradu, što je novost. Faktora nema previše i uglavnom slede logičke principe. Pomenimo još i to da igra zavisno od igračevih odluka crta takozvanu morality chart – kartu morala, na kojoj se vidi da li rešavate stvari na način dobroćudnog vladara ili to radite na surov način. Zavisno od vaše moralno-verske orijentacije dobijaćete magije, jedinice i razne druge stvari. Većina zadataka i odluka u igri balansira između ovih izbora; ako krenete jednim putem, drugi više nije dostupan, što znači da je igru moguće proći na više različitih načina.
Interesantno je da pre borbe na nekim lokacijama dobijate izbor između tri različita bojna polja, pa možete odabrati ono koje najbolje odgovara vašem sastavu vojske. Na taktičkoj mapi borbe su slične TV serijalu, mada je interfejs nešto manje ispoliran, što se neće svideti ozbiljnim igračima. Novost je uvođenje strategijskih mesta na mapi, koje valja osvojiti i držati ih u svom posedu što duže. Pored oznake brojnosti u vidu linije na vrhu ekrana, svaka vojska ima i liniju morala, koja se smanjuje ukoliko neprijatelj drži više strategijskih tačaka. Ukoliko bilo koja od njih dođe do nule, bitka je gotova. Pored klasičnih srednjovekovnih jedinica, sretaćete divove, vojnike vilenjake, warg-ove, formmorian-e i ostala mitološka bića donekle vezana za istorijski milje stare Engleske. Pohvalan novitet je taj što laka pešadija ima veliku prednost u šumi, u močvari i po teškom terenu, dok je teška bolja na ravnom, tako da te jedinice služe i u kasnijim fazama igre, a ne samo na početku.
A sada se postavlja pitanje kako to sve zajedno funkcioniše. Može se reći – iznenađujuće dobro. Igra u svim bitnim elementima funkcioniše u najmanju ruku korektno, a na trenutke zaista fantastično. Dosta stvari pozajmljeno je od ostalih uspešnih igara iz ovog žanra, ali je takođe dodato mnogo originalnih elemenata, koji ovu igru čine prilično jedinstvenom. Kombinacija strategije i role playing-a, zanimljiva priča, zadaci i odlična grafička prezentacija pozitivni su delovi ove igre. Zato se može reći da je zadovoljstvo što je Total War konačno dobio pristojnu konkurenciju. Daleko je ovaj mladi mađarski razvojni tim od moćnog Creative Assembly-ja, ali definitivno pokazuju veliki potencijal.
Nažalost, King Arthur – The Role-playing Wargame nije igra bez propusta i mana. Prva negativna stvar je neizbalansiranost jedinica i magije. Primera radi, postoje jedinice koje su neverovatno moćne i pobiće vam dva odreda oklopne konjice, a onda izginuti od dve salve vaših strelaca. Druga stvar, magije su kod nekih neprijatelja tako opake da vam pobiju celu jedinicu u nekoliko sekundi, i to jedinicu koju ste mazili, pazili i unapređivali godinama. Frustrirajuće, posebno zbog činjenice da ista magija na strani igrača nije ni izbliza toliko ubojita. Protivnik takođe vara na mapi, i to veoma. Male i "bedne" pokrajine koje ste okružili pre deset poteza i videli da nemaju baš nešto vojske odjednom odnekud izvuku nekoliko moćnih jedinica na nekom suludom nivou (a nisu imali gde da ga zarade ni pod razno). Najveći prigovor je taj što vas igra zatrpava različitim zadacima veoma brzo, a neki od njih menjaju kompletna stanja na mapi i u igru uvode neke veoma opake neprijatelje bez ikakvog upozorenja da biste mogli da se pripremite. Na to se još nadovezuje i stvar težine. Naime, ova igra je prilično teška. Katastrofalni porazi netipični za Total War ovde su uobičajeni. Zato se smatrajte upozorenim.
Ipak, kad čitavu igru analiziramo, stvari se ne čine tako strašnim. Nemojte da vas obeshrabre navedene mane i problemi, neki su rešeni patch-evima, a preko nekih je moguće preći pametnom igrom. Pazite na zadatke (postoji indikator težine na dnu) i snimajte stanja što češće, to je sve što vam se može reći. King Arthur – The Role-playing Wargame nije igra za svakoga. Ako volite lagane naslove za opuštanje i razbibrigu, ovde to sigurno nećete naći. Međutim, ako vam u venama teče krv velikog vojskovođe, ako volite da se preznojavate, razmišljate i rešavate probleme čak i dok se igrate, uživaćete u ovoj igri.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.