Left 4 Dead 2

Left 4 Dead 2 je jedna od najkrvavijih i najbrutalnijih igara svih vremena, a radnja joj je smeštena negde u državi Lujzijana, u zemlji gde je pakao samo blaži oblik onog što se događa. Ponovo ćete se naći u centru "zombilenda". Ovo je samo za one s jakim stomakom, definitivno nije za mlađe igrače. I mnogi odrasli neće moći da igraju Left 4 Dead 2, nastavak vrlo popularnog originalnog naslova. U ovom kooperativnom hororu i pucačini u prvom licu (FPS) koji, nažalost, mogu da igraju samo dva igrača istovremeno, krećete se po američkom jugu, po Nju Orleansu i već pomenutoj američkoj državi Luizijani. Vi ste u ulozi jednog od četiri preživela lika koji nisu zaraženi i koji se nisu pretvorili u zombije. Naoružani ste i hladnim i vatrenim oružjem, a moraćete da prokrčite svoj put do cilja.
Vaš jedini zadatak u ovoj igri je da ubijete što više zombija u gradovima, močvarama i grobljima, od Savane do Nju Orleansa, kroz pet vrlo opširnih kampanja. Pred vama je jedna od najbrutalnijih avantura koje ste igrali. A i sami znate kakvi su zombiji, misle samo na jednu stvar, a to je kako da vas srede i pretvore u njih same, ili da vas u potpunosti unište. E, pa to im baš neće biti lako, jer ste s troje prijatelja stvarno dobra ekipa, koja će moći da se uspešno probija kroz horde zombija – sve dok ste zajedno. Da, to je ključ igre, držite se jedni blizu drugih, jer ćete inače postati ranjivi.
Najbolje bi bilo kada bi četiri igrača igrala zajedno, ali i ako ste sami, osetićete čar ove igre. Izaberite solo igranje, a za ostala tri igrača pobrinuće se računar. Ne morate previše da brinete za svoje prijatelje, računar ih dobro vodi, tako da ćete imati pravo društvo za napredovanje. Možete odabrati lik koji želite da vodite, ili će to računar učiniti za vas. Tri muška lika su Elis, Nik i Kouč, a jedina devojka među njima je Rošel, svako sa svojim prednostima u baratanju oružjem. Kada već govorimo o oružju, ima ih oko dvadeset, uz 10 "melee" oružja (ova druga se u prvom redu odnose na odbranu – sekira, motorna testera, bejzbol palica, i omogućuju vam da priđete vrlo blizu zombija.
Zombija ima veliki broj i stalno će vas napadati, čak i ako ne napredujete u igri. Makar stajali u mestu, uvek će vas nanjušiti neka grupa zombija i žestoko vas napasti. Ima ih raznih vrsta. Oni obični su skroz glupi i lako ih je srediti. Bumer je debeli zombi koji eksplodira, Spiter pljuje zeleni otrov koji vam oduzima energiju, Smoker ima opak jezik, kojim vas vuče ka sebi i grize, dok je Hanter prilično opasan lovac. Ima ih još, ali i ovo je dovoljno za početak. Igra je podeljena u manje delove, tako da ćete na kraju svakog dela dobiti i neki vid statistike. Najzanimljiviji podatak čini se onaj koji govori o tome ko je sredio najviše zombija. Lepo je videti da ste bolji od svojih saigrača, koji su, mora se priznati, odlični.
Što se tiče samog načina igranja, za početak se držite zajedno, lakše ćete preživeti, a i možete deliti neke stvari, kao što su, na primer, lekovi. Oružja i municije po mapama ima dosta, ali uvek ga nekako fali. Zato pokušajte da što češće koristite i "melee" oružja. Dobra je stvar što se pištoljska municija ne troši, ali pištolji i nisu posebno efikasni, osim protiv običnih zombija. Možete nositi dva oružja i tri predmeta po izboru. Pametno ih birajte. Važan indikator nalazi se na dnu ekrana, a to je energija vaših prijatelja. Čuvajte ih. Matematika je jednostavna, mnogo ste efikasniji s četiri puške, više nego s tri, dve ili ako ste sami. I još jedna zanimljiva sitnica: eksplozivne i zapaljive predmete možete baciti prema zombijima, pa onda pucati u njih, efekat je potpuno jasan. Kao što je rečeno, igra je tehnički gledano odlično napravljena, a za grafiku efekte i muziku brine se AI Director 2.0. Sve u svemu, taj deo je odlično urađen, tako da ćete, što se toga tiče uživati u igri. I tu više ništa ne treba dodati.
Ako pitate, Left 4 Dead 2 je jedno od najvećih igračkih razočarenja koje ćete igrati. Istina, koliko god da je Left 4 Dead 2 brutalna igra, mora se priznati da je grafički odlično napravljena i da veoma lepo može da se igra. Međutim, kod takvih igara uvek se postavlja pitanje čemu ona služi. Koja je svrha pucati u gomile i gomile različitih zombija iz kojih besomučno šiklja krv? Naravno, to je samo jedno viđenje svrhe ove igre, ali verovatno je mnogo i onih koji vole ovakve igre, pa nije ni čudo kuda ide ovaj svet. Ako pitate za savet, slobodno zaobiđite igru.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.