U trendu

NBA 2K10 (2)

Gameplay se nije spektakularno promenio od prošle verzije, ali je unapređen. Ogromna lepeza poteza, driblinga i kretanja igrača ponovno je na nivou i doprinosi realnosti. Iskusni igrači će znati kada da uspore loptu, kada da efektno pređu igrača, kako da dodaju i stvore akciju i lagano polože loptu u koš. Skoro svaki zamislivi potez je u igri, ali pomalo krute animacije ih usporavaju. Kombinacijom različitih tastera moguće je napraviti varijacije poteza, ali neki potezi, odnosno driblinzi, sami po sebi imaju animaciju od nekoliko sekundi, a dok ih igra završi, moguće je da ćete se naći u poziciji da ste izgubili loptu. Za uspešnost poteza i laganih koševa poznavanje košarke i precizan tajming je ono što vam treba.
Nedostatak u igri je opet timski AI. Igrači kojima vi ne upravljate ponekad će stati sami od sebe, propustiti loptu, koračati po aut liniji, loše se otkrivati ili će napraviti ličnu grešku i samim tim vas iznervirati. AI nije glup, ali nije baš ni pametan. Ipak, ovakvim greškama donosi još jednu dozu realnosti, jer kakva bi to košarka bila sa savršenim igračima koji nikad ne greše? Ponekad će vaš igrač promašiti čist zicer, i to će vam dići pritisak, ali taj problem prati NBA2k serijal već nekoliko "sezona" i očigledno je da nije još ispravljen. Često će vaši saigrači sami donositi odluke i udvajati nekog protivničkog igrača, što za rezultat ima to da neki od petorice suparničkih igrača ostaje sam i samim tim daje lak koš. Najčešće trojku – i to je, naravno, veoma iritantno.
Akcije i potezi su prilično skriptovani, ali poznavaoci košarke će često na maštovit način znati da daju prelep koš. Dodatna čar novog naslova je to da sada možete da izbijete iz glave to da uzmete Lebrona Džejmsa ili Kobea Brajanta i da bezglavo jurcate terenom lomeći koševe. To je zbog toga što je sada uveden nov način trošenja stamina-e. Ispod igrača se nalazi žuta linija koja predstavlja turbo ili brzo trčanje, koje se troši prilično brzo, naročito u kontranapadima. Pošto potrošite žutu liniju, koja se obnavlja u odbrani ili dok igrač stoji, preostaje vam plava linija, koja se troši još brže, a onda zovite hitnu pomoć. Igrač je skoro pa spreman za bolnicu, jer postaje jako spor i neefikasan, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da tražite tajm aut kako biste izveli igrača ili mu omogućili da za to vreme dođe do daha.
Iskusniji igrači su u prethodnoj verziji ove igre mogli dobro da prouče protivničkog pleja i da mu lako otmu loptu ili da preseku njegovo dodavanje. Ovde, u novoj NBA 2K10, stari igrači ovog serijala će to znati da ponove, ali mnogo teže. Imaćete mnogo više ličnih grešaka ili će vašeg pleja protivnički igrač proći bez muke ukoliko se odlučite za krađu lopte. Brzim menijima moći ćete da menjate različite akcije, odbrambene ili ofanzivne postove i timske zadatke, čime simulacijski deo igre dolazi do punog izražaja. Meniji akcija su fluidni i brzo ćete shvatiti kako se koriste. Donosićete određene trenerske odluke, tražiti različite napade, odbrane itd. Bilo da tražite izolaciju, bilo da tražite pick and roll, mini-meniji vam neće smetati, nego će vam pomoći i doneće mnogo kombinacija i poteza, pa će doprineti odličnom gameplay i raznovrsnosti jedne košarkaške utakmice.
Umesto do sada osam mogućih akcija, sada ih na raspolaganju imate čak 24, što je pohvalno, ali možda ipak malo previše za snalaženje u gužvi utakmice, kada vam otkucava sat. Gameplay možda traži navikavanje i strpljivost, da se zaobiđu neke prastare mane, ali uz te sitnice ne daje nikakav drugi utisak osim toga da je odličan. Prezentacija je u NBA 2k naslovima uvek bila jedan od glavnih aduta igre. Ne bojte se, tako je i ovde. Grafika je odlična, i dalje je na visokom nivou. Detaljnost igrača, publike i košarkaških terena oduzima dah. Ono što je odlično u samoj NBA 2K10 igri je fluidnost poteza i animacija. Muzika je i dalje hiphop, ali je prilično dobra. Poznati komentatori Harlan, Kelog i Milerova ponovo su s vama, sada i s boljim komentarima. Dati koš predstavlja uspeh, a ukoliko želite da frenetično zakucate, komentatori će vas častiti svojim uzdasima i povicima oduševljenja. Nažalost, ponekad u igri dolazi do osetnog pada framerate-a, ali srećom, ti trenuci nisu česti. Neki tehnički nedostaci malo smanjuju unikatnost igre, ali sve u svemu, prezentacija igre je odlična.
Navigacija kroz brojne menije je i dalje ista, iako drugačijeg izgleda i strukture. Nažalost, ponovo se mora reći da je čak i nepregledna, što se vuče još iz prethodnih naslova, pa ćete se ponekad izgubiti tražeći neku opciju igre u nekom od menija. Sve u svemu, ovo je odličan NBA naslov, koji ima skoro sve što prosečni ljubitelj košarke može poželeti. Tu su odlična prezentacija, varijacije prelepih realnih poteza, zakucavanja, akcija, dobra grafika, fluidnost same igre i velika realnost. Ono što u igri baš i ne valja proizvođači obećavaju da će rešiti "zakrpama". Najpre su tu problemi sa online serverima, priglup AI i još poneke tehničke sitnice. Ukratko, novi NBA 2k naslov pružiće ponovo veliki broj utakmica i mnogo sati zabave ljubiteljima košarke. S dobrom dozom sigurnosti može se reći da je NBA 2K10 i dalje kralj košarke.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.