Night at the Museum Battle of the Smithsonian – The Video Game

Vreme je za magiju, nešto drugačije, nešto neobično. Zamislite kako to izgleda kada kasno uveče, uvek u isto vreme, ožive svi muzejski eksponati. E, baš to vas očekuje u igri Night at the Museum Battle of the Smithsonian – The Video Game, u kojoj ćete se družiti s Larijem Dalijem (Larry Daley), noćnim čuvarom u muzeju, koji se može pohvaliti ovom jedinstvenom avanturom. Kao i u filmu, glavni junak, Lari Dali, bivši noćni čuvar u muzeju, moraće da spase Jedediah-a, Octavius-a i druge svoje prijatelje od zlog egipatskog faraona Akhmenraha, koji pokušava da ukrade magičnu pločicu (Magic Tablet), pomoću koje namerava da formira svoju vojsku (Army of Horus) i zavlada svetom. Da stvar bude još gora, njegov muzej (Museum of Natural History) se preuređuje, a svi eksponati se sele u Vašington u Institut Smitsonijan, muzejski kompleks koji ima više od 136 miliona eksponata.
Naoružani noćnom lampom i ključevima na lančiću, delujete pomalo neuverljivo protiv ogromne zle vojske, ali Lari će veoma pametno da iskoristi sve predmete koje poseduje, kao i čarolije koje će naučiti. Pored same glavne radnje, sakupljaćete razne predmete, novčiće, egipatske svitke i druge sitnice koje će vam dodatno pomoći u igri koji ima 14 nivoa, uključujući i Federalnu arhivu (Federal Archives), Nacionalni muzej za avione i svemir (National Air and Space Museum), kao i Linkolnov memorijalni muzej. I u Njujorku i u Vašingtonu ćete morati prvo da pronađete mape muzeja, jer ćete ih često koristiti u igri. Ako ne znate šta treba da uradite ili kud treba da idete, aktivirajte mapu (Tab) ili stisnite Q za pomoć. Ili, još jednostavnije, mesto gde morate da stignete označeno je belim svetlećim stubom.
Pre nego što odjurite u Vašington, naučićete da koristite pojedine čarolije. Sakupljajući devet potrebnih predmeta da "napunite" magičnu pločicu, naučićete i kako pojedine čarolije deluju, odnosno kako se aktiviraju. Stvar je jednostavna, brzo ćete se naviknuti. Na ekranu će nešto zasvetleti i dobićete zvučni signal da možete da napravite neku akciju. Sve što morate da uradite je da upalite noćnu lampu (levi taster na mišu) i odaberete pravu čaroliju (Y ili X) i ponovo pritisnete (ili držite) levi taster na mišu, i to je to. Otkrivaćete sakrivene predmete, slikati, otvarati vrata, razbijati i sastavljati predmete i slično. I to je to, nema tu više nekih tajni, ostalo je lako. Veoma lako će se snaći i mlađi od deset godina.
Neke od zanimljivijih sitnica koje ćete moći da radite su jahanje na kosturu T-reksa, jurcanje po imitaciji Mesečeve površine ili letenje u kokpitu aviona Pitcairn Autogyro s prelepom Amelijom Erhart. Ipak, vaš glavni cilj je da pronađete sve delove magične pločice kako biste zauvek sprečili Akhmenrah-a da osvoji svet. E, tu treba dodati i sve one novčiće i druge predmete koje ste sakupljali u igri, a koji vam otključavaju dodatne mini-igre, tajne lokacije i nagrađuju vas na razne načine. Grafika nije nešto revolucionarno, ali radi posao. Sasvim je prihvatljiva za ovu vrstu igre. Ipak, posebno je intrigantan zvuk, od razgovora i humora, pa preko različitih zvukova do odlične filmske muzike, koja jednostavno oduševljava.
Od same igre ne treba očekivati previše, ali će vas verovatno dobro zabaviti. Nažalost, igra je prilično monotona i svodi se samo na rešavanje pojedinih zadataka po određenom redosledu, koji su ipak koliko-toliko zanimljivi. Posle nekog vremena će vam dosaditi, ali nemojte odustajati, jer igru možete završiti za jedno popodne ako malo bolje zagrejete stolicu. Sve u svemu, simpatični likovi, humor i originalna ideja trebalo bi da budu dovoljni da se odlučite da odigrate ovu igru.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.