U trendu

Prince of Persia: The Forgotten Sands (2)

Verovatno najveći problem ove igre su priča i konzistentnost gameplay-a i priče, odnosno setting-a. Kao da su timovi zaduženi za priču i gameplay bili postavljeni na različitim planetama, odsečeni od svakog oblika međusobne komunikacije. Na primer, zašto u jednom dvorcu postoje vrata koja se otvaraju isključivo potezanjem određenih cirkusantskih trapeza ili stajanjem na određene ogromne okrugle tastere/ploče? Shvatamo da to podiže gameplay, ali zar svaki put kad neko želi da prođe kroz neka vrata, ta osoba mora da gubi pet minuta kroz dvorac da stane na neki taster na zidu? Dizajn je lep i fluidan, ali nema nikakvog smisla. Zašto logo na pomenutim tasterima/pločama i na upgrade meniju izgleda kao logo Federacije iz Star Trek-a? Dobro, nema nekog smisla žaliti se na ovo, niti to uzeti za zlo igri, ali čisto da se napomene sličnost.
Dvorac ne odaje nikakav osećaj života, više deluje kao da je prazan vekovima. Kad je već bila invazija, trebalo je da bude nekih tela, nekih tragova života, evakuacije i sličnog. Ovako je sve prazno. Sve stvari koje su tamo stavljene su radi gameplay-a, čak i vaze, čijim uništavanjem obnavljate zrdavlje i zalihe peska. Zašto voda počne da curi iz svih mogućih delova dvorca tek pošto dobijemo moć njenog ukrućivanja? Kad smo već kod vode, mesto dešavanja je pustinja. Pustinje imaju malo, odnosno nimalo vode, ali ne daj bože da to znači da ona ne može da curi sa svih strana u svim praktičnim kombinacijama, više nego u Rapture-u.
Igru pokreće Ubisoft-ov Anvil engine, koji je viđen u igrama kao što su prethodni Prince of Persia i Assassins Creed 1 i 2. Ipak, The Forgotten Sands i nije nešto uglancan s grafičke strane. Teksture mestimično nisu previše detaljne, primetan je manjak poligona na modelima neprijatelja. Jednostavno, celokupna grafička realizacija igre ne impresionira. Ipak, ne može se reći ni da je zastarela i loša, poneki efekti deluju sasvim pristojno. Sami prizori ruševnog dvorca poslovično su lepi za serijal i adut su koji se dobro slaže sa gameplay-em.
Konačna presuda je da je igra Prince of Persia: The Forgotten Sands osrednja. Ubisoft je svom silom hteo da napravi neki hibrid prve dve igre serijala i da stvori ultimativnu igru uzevši motive prvenstveno iz igre Sands of Time, ali dobili smo samo jedan nesrećni pokušaj. Sam princ pri tome izgleda kao rođak onog iz prve i druge igre. Ako ste dugogodišnji fan serijala, bićete razočarani nezanimljivom pričom i likovima. Najjači adut ostaje fluidno akrobatsko skakutanje i to je manje-više jedini razlog zašto biste poželeli da odigrate igru, ali isto tako možete radije ponovo odigrati neki prethodni (i bolji) naslov iz ovog serijala i uštedeti novac.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.