U trendu

Safari photo Africa – Wild Earth

Evo jedne igre gde ćete, umesto s puškom i bombama, u borbu s divljim životinjama Afrike krenuti naoružani fotoaparatom. Ubisoft je na tržište izbacio visokobudžetnu igru Safari photo Africa – Wild Earth, koja je pre svega namenjena edukaciji dece i odraslih i upoznavanju s divljim životinjama Afrike. Igra bi se u najkraćim crtama mogla objasniti kao interaktivni „Opstanak“ (sećate se te popularne emisije sa TV-a, koja se bavila biljnim i životinjskim svetom).
Vaš zadatak je da kao fotoreporter snimite fotografije za časopis koji se bavi životinjskim svetom. Igra ima 11 misija, u kojima imate zadatak da uslikate određeni broj slika, a kroz izvršavanje tih zadataka upoznajete se s afričkom florom i faunom. Ukoliko snimite manji broj fotografija, misija je neuspešna. Objekte fotografišete određenim redosledom, kako se krećete po unapred definisanom planu. Ako suviše promašite cilj, navigaciona strelica vas upućuje u pravcu određene životinje ili biljke koju treba da uslikate. Neke fotografije se lako snimaju, naročito ako je objekat nepokretan ili mirno stoji. Problem je kada treba uslikati životinje u pokretu, za šta imate veoma malo vremena i morate biti veoma brzi.
Na zadatku s vama stalno su i dva „učitelja“, koji vam objašnjavaju sve što trenutno vidite i daju vam instrukcije kuda treba da se krećete. Pored slikanja, u toku misije učitelji vas stalno edukuju o životu i ponašanju životinja. Sve neobične stvari u ponašanju životinja biće vam objašnjene i biće vam rečeno zašto neka životinja baš to čini i šta to čini. U igri nema nasilja, tako da bez bojazni možete prići lavu ili krokodilu i uslikati ga s veoma male razdaljine, bez ikakvog straha od toga da ćete biti napadnuti. Misije se prelaze najčešće pešice, ali neke se izvode i helikopterom ili džipom, što igru čini malo dinamičnijom. Posle svake uspešne misije, možete pogledati novinski članak u kome je objavljen tekst ilustrovan vašim slikama.
Grafika je urađena prilično dobro, životinje su animirane gotovo fotorealistično, a igra radi solidno i na slabijim mašinama. Zvuk je veoma dobar i poseduje 3D kvalitet, tako da ćete u svakom trenutku znati iz kog pravca dolazi životinja.
Igra zaslužuje sve pohvale zbog svog edukativnog karaktera i težnje da promoviše obrazovne sadržaje u mediju koji nije previše bogat tom vrstom materijala. Osnovna zamerka leži u tome što igra od igrača zahteva pristojno znanje engleskog jezika kako bi ispunila svoju osnovnu namenu, a to je prvenstveno edukacija dece. Oni kojima je ova igra namenjena, a to su pre svega deca do deset godina, imaće najverovatnije problem prilikom igranja, tako da će u pomoć verovatno morati pozvati roditelje ili stariju braću i sestre. Oni stariji pak neće se dugo zadržavati s igrom, jer je veoma laka i misije se ispunjavaju za kratko vreme.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.